Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Peter de Koning

Peter de Koning UCK.jpg10-02-2022

De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er eentje uit en spreken kort met diegene over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Peter de Koning.

door Wilmie Geurtjens

Wil je jezelf even voorstellen?
Bij mijn werkgever Registerplein ben ik de enige medewerker communicatie. Registerplein verzorgt de beroepsregisters voor onder meer maatschappelijk en sociaal werkers en voorzag een flinke groei. Dat klopte, want sinds ik er begin 2020 in dienst kwam, is de organisatie van zeven naar elf medewerkers gegaan. Mijn functie was helemaal nieuw, want tot die tijd deed de directeur de communicatie er zo’n beetje bij. Ik heb het naar mijn zin. Het werk behelst alle aspecten van communicatie en ik krijg de ruimte om de functie zelf vorm te geven. 

Ik heb heel lang in een muziekarchief gewerkt en korte tijd als tekstschrijver bij een commercieel bedrijf. Nu draag ik meer bij aan het mentaal welzijn van mensen. Hoe belangrijk dat is weet ik heel goed, omdat ik zelf ooit een burn out heb gehad.

Wat is je expertise binnen het communicatieveld?
Verhalen vertellen. Een onderwerp als beroepsregisters lijkt niet zo sexy, maar wanneer je met mensen spreekt over werk gaat het al snel over beroepstrots en werkplezier. Ik haal die verhalen graag op, zoek naar de redenen waar mensen hun bed voor uitkomen. Hun echte drijfveren. Ik brainstorm ook veel met de directeur over waar we naar toe gaan in de toekomst, en hoe we kunnen anticiperen op wat andere partijen in ons werkveld gaan doen. Van origine ben ik historicus. Dat verklaart die voorliefde voor levensverhalen.

Hoe zet je je expertise op dit moment in?
Omdat ik vrijwel vanaf het begin thuis moest werken, was het lastig om mijn collega’s te leren kennen, en zij moesten mij ook leren vinden. Sinds ik in dienst ben doen we meer onderzoek naar onze doelgroep en zit er meer strategie achter de communicatie. Ook zoek ik actief naar mensen die het bedrijfsverhaal vóór ons vertellen. Dat maakt het een stuk geloofwaardiger dan als je zelf vertelt hoe fantastisch je bent.

Hoe lang ben je nu lid van UCK?
Sinds maart 2020. 

Waarom ben je lid geworden van UCK?
Omdat ik de enige communicatiemedewerker was, zocht ik een manier om contact te hebben met vakgenoten. Ik wilde zelf ook zichtbaarder zijn als professional. Netwerken over hoe je interviews maakt, nieuwe ideeën opdoen. Een van de eerste dingen die ik mijn leidinggevende vroeg was of ik lid mocht worden van de UCK. Dat was goed.

Wat zijn je ervaringen tot nu toe?
Ik heb één online bijeenkomst meegemaakt, over werken in coronatijd. Daar heb ik echt wat aan gehad. Ik was verbaasd over de kwaliteit van de uitzending. Aan de andere kant dacht ik: ‘Dit zijn professionals, die laten zich natuurlijk niet kennen en komen met iets goeds.’

Wat zijn je verdere verwachtingen en wensen van UCK?
Ik zie er vooral naar uit om eindelijk fysieke ontmoetingen te hebben met andere leden. Maar eigenlijk naar meer contacten in het algemeen. Misschien kunnen jullie een speeddate organiseren met iedereen die de afgelopen twee jaar lid is geworden?

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Peter de Koning UCK.jpg234,4 kBimage/jpegdownload

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten