Raad Utrecht: openbare reclame voor vlees, alcohol en gokken in de ban

Reclame.jpg04-11-2023

Er gaan binnen de gemeentegrenzen van Utrecht strengere regels komen voor reclames in de openbare ruimte. Voorstellen om vlees-, alcohol- en gokreclames te weren, haalden bij stemming in de gemeenteraad allemaal een meerderheid.

Wie door de stad loopt of fietst komt regelmatig reclames tegen; in bushokjes, vitrines, aan lantaarnpalen, op rotondes en grote steigerdoeken. Over een groot deel van deze reclames heeft de gemeente enige controle, door middel van aanbestedingen en vergunningen.

Tijdens de gemeenteraad van donderdag 3 november jongstleden werden verschillende voorstellen gedaan om beperkingen op te leggen voor dit soort reclames. Omdat een meerderheid van de gemeenteraad hiermee instemde, moeten er in de toekomst - bij het aangaan van nieuwe contracten met reclame-aanbieders - verboden komen voor gok-, alcohol-, en vleesreclames. Ook moet de gemeente naar wens van de raad alvast in gesprek gaan met reclame-aanbieders of zulke reclames nu al geweerd kunnen worden.

Er waren ook voorstellen om steigerdoekreclames en reclames over vreemdgaan te verbieden. Die behaalden geen meerderheid in de gemeenteraad.

Dit bericht is met toestemming overgenomen van DUIC

Lees ook: Gemeente Utrecht kan niet zomaar bepaalde reclames verbieden 

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten