iPad-app ‘Tijdreis 2000 jaar Domplein’ prijswinnaar

vrijdag 13 februari 2015

iPad-app ‘Tijdreis 2000 jaar Domplein in Utrecht’ is bekroond als beste applicatie door de jury van de Geschiedenis Online Prijs. 275 inzendingen werden beoordeeld op onder andere originaliteit en innovatief gebruik van digitale mogelijkheden.

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van onder andere het Historisch Nieuwsblad en de Koninklijke Bibliotheek en wordt eenmaal per twee jaar uitgereikt. De jury van 2015 stond onder voorzitterschap van Maarten van Rossem. De jury heeft veel lof voor de winnende creatie: “De makers hebben de modernste technische mogelijkheden gebruikt om de app te realiseren, zonder daarbij het doel en de gebruiksvriendelijkheid uit het oog te verliezen.”


Virtuele reis

De winnende iPad-app - gemaakt door Arjan de Boer, Geeske Bakker en Jan de Rode (foto) - geeft een virtuele reis langs het Domplein vanaf de Romeinse tijd tot nu. 360 graden-panorama’s van het plein tonen prachtig hoe dit door de eeuwen heen steeds van karakter veranderde. Uit iedere periode zijn er 3d-modellen van belangrijke bouwwerken, en afbeeldingen van vondsten uit die tijd, zoals de onlangs gevonden muntschat uit de vroege Middeleeuwen. De Tijdreis is de virtuele tegenhanger van de ondergrondse ontdekkingsreis DOMunder, waarbij bezoekers op avontuur gaan onder het Domplein.

Criteria

Van de 275 ingezonden websites en applicaties kwamen er vijftien op de shortlist, op grond van hun originele invalshoek, innovatief gebruik van digitale mogelijkheden, toegankelijk niveau en fris design. Als nummer twee eindigde de website van het Zeeuws Archief ‘Aan boord van een slavenschip’. De derde prijs ging naar ‘Weg naar de bevrijding, een website over het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog (1944) tijdens de bevrijding van het zuiden van Nederland’. De site is gemaakt door de zuidelijke regionale kranten en omroepen. De publieksprijs werd in de wacht gesleept door Historiek.net. Een site die actualiteit probeert te verbinden met geschiedenis.

« Terug

Sluiten