Doek valt voor Straatnieuws Utrecht

zaterdag 02 juni 2012

Straatnieuws, de Utrechtse krant voor dak- en thuislozen, houdt op te bestaan. De krantverkoop is zo ver teruggelopen dat een gezonde bedrijfsvoering niet meer mogelijk is. De laatste Straatnieuws verschijnt eind juni.


Na bijna 18 jaar en miljoenen kranten komt er een eind aan een Utrechts fenomeen. In het verleden werden er per maand 20.000 à 30.000 kranten verkocht. Dak- en thuislozen kochten de krant in voor 1 euro bij de balie aan het Jansveld en verkochten hem op straat voor 1,90 euro. Met deze opbrengst konden ze in hun dagelijks bestaan voorzien. Daarnaast was het verkopen van de krant een goede dagbesteding en een manier om onder de mensen te komen.


De laatste jaren veranderde er veel. De Œklassieke¹ Nederlandse dakloze verdween uit het straatbeeld en maakte plaats voor de verkoper uit Midden- en Oost-Europa. Bovendien daalde de verkoop tot minder dan 10.000 kranten per maand; onvoldoende om zonder subsidie de krant te kunnen maken en distribueren en de andere activiteiten van de stichting te dekken.


Jan Roncken, bestuursvoorzitter: 'Medewerkers en vrijwilligers hebben alle zeilen bijgezet om de situatie te keren, maar uiteindelijk mocht dat niet baten. Met pijn in het hart heeft het bestuur daarom moeten besluiten alle activiteiten te staken. Het bericht is met grote verslagenheid ontvangen door medewerkers, vrijwilligers en verkopers.'


Het laatste nummer van Straatnieuws komt 23 juni uit en zal een bijzondere editie worden. Deze krant wordt tot 6 juli gedistribueerd. Jan Roncken: 'We bedanken onze trouwe kopers voor hun jarenlange steun. Door Straatnieuws te kopen hebben zij veel dak- en thuislozen geholpen bij het opbouwen van een nieuwe toekomst.'


Straatnieuws Utrecht stopt definitief; per 1 juli wordt de stichting opgeheven. Uiteraard staat het andere organisaties vrij om een vergelijkbaar initiatief op te zetten in de regio.

« Terug

Sluiten