Gat in archivering gemeentelijke websites

Archief wet.jpgzondag 22 mei 2016

21 procent van 390 gemeenten laat het na om de gemeentelijke website conform de wettelijke eisen te archiveren. Dat blijkt uit een onderzoek dat deze maand gepubliceerd is in Archievenblad, het vakblad voor archivarissen. De gemeente Utrecht heeft de archivering van de website ondergebracht bij archiefweb.eu en biedt daarmee toegang tot alle informatie die ooit op de site heeft gestaan.

Het onderzoek dat werd uitgevoerd door universitair docent Internetrecht Mathieu Paapst wijst uit dat een goede archivering van de online communicatie nog lang niet voor alle gemeenten vanzelfsprekend is. En dat zou wel moeten volgens Paapst, die vindt dat het belang van archivering toeneemt nu steeds meer informatie online beschikbaar komt.

Volgens de Archiefwet zijn gemeenten verplicht om hun website te archiveren. Paapst over het belang van archiveren: “Als rechtzoekende burger kun je achteraf bijna nooit meer aantonen dat een bepaalde toezegging echt in het verleden op de website heeft gestaan”. Een goed webarchief maakt dat wel mogelijk.

« Terug

Sluiten