Utrechtse journalistiekstudenten verslaan verkiezingen VS

vrijdag 28 oktober 2016

Vierentwintig studenten van de School voor Journalistiek (onderdeel van Hogeschool Utrecht) doen de komende weken vanuit de Verenigde Staten verslag van de presidentsverkiezingen. Na acht weken intensieve voorbereiding reist de groep, begeleid door drie docenten, vandaag naar New York. Andere plekken die worden aangedaan zijn Washington en Florida. De studenten maken eigen nieuwsartikelen en reportages, die worden gepubliceerd op de speciale website The Voting Times.

De reportages die de studenten maken zijn verdeeld over verschillende hoofdthema’s: binnenlandse kwesties, economie, nieuws & media, mensenrechten en de VS & de wereld. Veel van de producties die de groep maakt, zullen ook verschijnen in verschillende Nederlandse media. Daarover zijn al deals gemaakt met onder andere Radio 1, RTL Nieuws, AD en de Volkskrant.

Dicht erop
Het is de zesde keer dat een speciaal lesprogramma is gewijd aan de Amerikaanse verkiezingen en alle studenten die daaraan deelnemen afreizen naar de States. Voor de vierde keer gaan de studenten ook daadwerkelijk naar de VS. Docent Marcel Bayer, initiatiefnemer van de speciale redactiegroep, benadrukt hoe bijzonder de ervaring is die leerlingen hierbij opdoen: “Toen we twintig jaar geleden met dit project begonnen, maakten we in de verkiezingsnacht een speciale krant, die we de volgende dag hier verspreidden. Zo dicht op het nieuws zitten en daarvan verslag doen, is voor studenten al een geweldige ervaring. Dat ze zelf naar Amerika gaan en ter plekke kunnen zien en voelen wat de verkiezingen losmaken, is helemaal fantastisch."

Verhalen
De andere betrokken SvJ-docenten zijn dit jaar Brian Maston en Remco te Kloese. De verkiezingen in de States vinden plaats op dinsdag 8 november. Op 12 november keren de SvJ-studenten weer terug naar Utrecht. Op The Voting Times zijn ook de afgelopen weken al verschillende interssante verhalen gepubliceerd rondom de Amerikaanse verkiezingen.

Student Remmelt Heltzel vertelde vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal over het project. Beluisteren kan hier: http://www.nporadio1.nl/gemist (programma: Radio 1 Journaal - uur: 06.00 - 07.00 - tijd: 55:45)

« Terug

Sluiten