Straatnieuws Utrecht verdwijnt na 25 jaar definitief van de straat

Straatnieuws Paus.jpgdonderdag 21 mei 2020

Straatnieuws Utrecht kan door de coronacrisis het hoofd niet meer boven water houden. Na ruim 25 jaar jaar, waarin circa 350 edities werden gemaakt, stopt de papieren krant definitief. Als ultieme poging wordt haalbaarheid van een online versie onderzocht.

Dat meldt DUIC op haar website. UCK-lid Peter Smit vertelt namens het bestuur aan DUIC: “Het stoppen met de krant was geen eenvoudig besluit. Zo’n beslissing gaat niet over één nacht ijs, maar we leden dermate verliezen dat de bodem van de schatkist bereikt werd. Steeds minder mensen waren bereid om met een krant voor de supermarkt te gaan staan. Ik denk dat de schaamfactor daarbij een rol heeft gespeeld.”

Terugloop
Daarmee is achteraf gezien het laatste gedrukte nummer van Straatnieuws op 6 maart jongstleden verschenen. In de afgelopen jaren was het voor de uitgevers steeds lastiger om voldoende verkopers te vinden. De oplage (in 2015 nog ruim 7000 exemplaren per drie weken) was bij het laatste nummer minder dan 2000. Daardoor werd er al enige tijd flink verlies geleden.

Dagbesteding en inkomen
Het initiatief bood dak- en thuislozen, en andere kwetsbare mensen in de samenleving, de mogelijkheid zichzelf te helpen aan een bescheiden inkomen, een dagbesteding en een sociaal netwerk. Verkopers kochten de laatste jaren een krant in voor € 1,60 en konden de krant verkopen voor € 2,50.

Online doorstart?
Peter Smit laat ons desgevraagd weten dat er momenteel met diverse partijen overleg is om te kijken of een online doorstart voor Straatnieuws haalbaar is. Voor een antwoord op de vraag hoe Straatnieuws Online zich dan kan onderscheiden van andere aanbieders is het volgens hem nu nog te vroeg. Daarover hoopt hij binnenkort meer duidelijkheid te kunnen geven.

UCK-initiatief De Straat
Zes jaar geleden richtten zes UCK-leden (Niels Bartels, Marc Mathies, Bianca van de Waardt, Yvette van Diepen, Cor Groenen en Peter Smit) tijdelijk communicatiebureau De Straat op om een overlevingscampagne van Straatnieuws te ondersteunen nadat de krant ook toen in nood verkeerde.

Paus exclusief
Een jaar later haalde het Utrechtse Straatnieuws haalde een enorme stunt uit door een exclusief interview te publiceren met paus Franciscus. Dat interview werd wereldwijd doorgeplaatst in Straatnieuws-edities en alle landelijke media in ons land besteedden er toen aandacht aan.

Lees ook:
Keurmerk voor Straatnieuws (2011)
Doek valt voor Straatnieuws (2012)
Straatnieuws maakt toch doorstart (2012)
Nieuwe glossy Straat proef bij Straatnieuws (2013)
Weer nieuw gratis magazine voor Utrecht (2014)

« Terug

Sluiten