Burgemeester Jan van Zanen: ‘Schaalsprong communicatievak’

17-01-2016

Jan van Zanen, burgervader van Utrecht, lijkt met een ambtsketen om geboren. Ook al liet hij die decoratie thuis op de nieuwjaarsbijeenkomst van de Utrechtse Communicatiekring op vrijdag 15 januari. Burgemeester zijn betekent continu communiceren.

Ook zonder ambtsketen is Van Zanen een burgemeester pur sang. Zo sterk is hij verknocht aan en vergroeid met zijn rol. Hij moet ook wel. ‘Zodra ik de deur uitstap ben ik burgemeester,’ vertelt hij. ‘De ivoren toren loopt met me mee.’

Geef Van Zanen een microfoon en hij spreekt. Zonder mag trouwens ook. Hij spreekt naturel en met verve, ook voor de goedgevulde zaal met communicatiekringleden in de pronkzaal van Paushuize. ‘Het is een mooi periode voor mensen met uw vak,’ meent de burgemeester. ‘Stad en regio Utrecht zijn bezig een schaalsprong te maken, en daarmee ook het communicatievak.’ De Tour de France was daarvoor een startsein; symbolisch, want de schaalsprong zelf is al een tijdje aan de gang. Aan de vakbroeders en -zusters om dit naar buiten te brengen. Van Zanen heeft zijn commprofs graag als kritische tegenhangers op wie hij kan vertrouwen en die hem waar nodig tegenspreken.

Om ons nog iets méér mee te geven dan zijn eloquente aanwezigheid, somt Van Zanen drie trends op die hij waarneemt in het communicatievak. Ten eerste verschuift de aandacht naar het persoonlijke. Ten tweede is ook de overheid steeds meer een glazen huis. Het stadsbestuur wordt afgerekend op wat het communiceert met de bewoners, die steeds meer inzage eisen. En ervoor zorgen dat zaken zoals de start van een Tour ook slaagt. Een stad besturen doe je niet meer alleen. Ten derde lijken we hopeloos achterop te raken bij de snelheid van de sociale media – tenzij we ze slim weten in te zetten.

Alles is communicatie, wil hij maar zeggen. Onze burgemeester is daarvan het sprekend voorbeeld. Dan komt hij tot zijn core business en heft hij met de aanwezigen het glas.

Jan van Zanen sprak over zijn rol als burgemeester en het belang van communicatie tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Utrechtse Communicatiekring op 15 janauri 2016 in Paushuize.
Klik hier voor een foto-impressie

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten