WNF schrikt van commotie over vacature persvoorlichting

01-08-2013

Het Wereld Natuur Fonds ligt onder vuur vanwege een vacature voor een vrijwilliger Persvoorlichting en Communicatie. Aan deze functie worden diverse professionele eisen gesteld - waaronder enkele jaren ervaring en beschikbaarheid van meerdere dagen - terwijl er een vergoeding van 125 euro per maand tegenover staat.

Op sociale media wordt hierop fanatiek gereageerd. Er wordt schande gesproken over het aanbod. Op Twitter zijn de hashtags #wnfwtf en #wnfslaaf geïntroduceerd. Ook een vergelijking met het loon van 150.000 euro dat de WNF-directeur jaarlijks verdient, is snel gemaakt. Het hier helemaal onvermijdelijke ‘if you pay peanuts, you get monkeys’ komt eveneens terug in veel tweets. Het is komkommertijd en dus pakken ook diverse media het nieuws op. Bijvoorbeeld NOS op 3, die kopt: ‘WNF zoekt persvoorlichter: 1,30 per uur’

Kapot geschrokken
Bij het WNF in Zeist staat de telefoon roodgloeiend. Persvoorlichter Nathalie van Koot: “We zijn ons kapot geschrokken door alle commotie. Dat is natuurlijk absoluut niet onze bedoeling geweest, maar we moeten de hand in eigen boezem steken omdat we dit helemaal verkeerd hebben gecommuniceerd. De oproep voor een vrijwilliger is op onze site door een fout terecht gekomen in een template voor een vacature. Daardoor ontstaat alle verwarring. Dat begrijpen we. We gaan er nu zo snel mogelijk een toelichting bij plaatsen hoe we het wel hebben bedoeld.” *)

Gegadigden
Naast de reguliere bezetting werkt het WNF in Nederland met meer dan 3000 vrijwilligers. “Zo moet je deze plek ook zien, licht Van Koot toe. “Het is bedoeld als ondersteuning voor de twee vaste persvoorlichters. De tekst staat nu bijna twee weken op de site en we hebben al een tiental reacties binnen van mensen die dit graag willen doen. Dat zijn communicatiemensen die bijvoorbeeld graag meer werkervaring willen opdoen of mensen die aangeven ‘in between two jobs’ te zijn en deze functie graag tijdelijk invullen.”

Wel stagiaires
Het WNF wijst er ook op dat het bij goede doelen organisaties heel gebruikelijk is om naast regulier personeel te werken met vrijwilligers. Vaak worden bij communicatieafdelingen meerdere stagiaires ingeschakeld. Van Koot: “Wanneer stagiaires fulltime worden ingezet voor hetzelfde ondersteunende werk, levert dat geen commotie op.” Door bezuiniging op het communicatiebudget bij het WNF is onder andere het aantal persvoorlichters de afgelopen tijd gehalveerd van vier naar twee.

Warchild en Unicef geven desgevraagd aan ook al langere tijd gebruik te maken van stagiaires en vrijwilligers ter ondersteuning of als leerplek bij de afdeling communicatie.

*) de tekst op de site van het WNF is inmiddels aangepast

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten