Staatsbosbeheer vraagt met 'Stad noch land' aandacht voor 'verrommeling'

07-10-2006

Nederland 'verrommelt'. Tenminste, dat is de mening van sommige politici, beleidsmakers, milieuorganisaties, maar ook 'gewone' burgers. Nederland verrommelt vooral in het zogenaamde 'tussenland', langs snelwegen en op de grens van waar stad en agrarisch gebied in elkaar overgaan. Toch vinden er in dit soort gebieden ook spannende en interessante ontwikkelingen plaats. De tentoonstelling Stad noch land analyseert de ruimtelijke ontordening van Nederland .

De tentoonstelling Stad noch land is voor publiek geopend van zaterdag 7 oktober 2006 tot en met zondag 25 februari 2007. Stad noch land is onderdeel van een groot project over tussenland, een samenwerking tussen het NAi, Staatsbosbeheer, Kasteel Groeneveld en het Ruimtelijk Planbureau (RBP).

Tentoonstelling
Aan de hand van kaarten, tekeningen en foto's geeft de tentoonstelling inzicht in de onvoorspelbare manieren waarop deze ruimtes zich ontwikkelen. Mensen hebben behoefte tussen de mazen van het planologische net ruimte maken voor een activiteit. Echter, met de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de vele Rijksnota's en het woning- en volkshuisvestingsbeleid probeert de overheid juist de ruimtelijke claims van de maatschappij te sturen en te regelen. In de tentoonstelling, naar grafisch ontwerp van Minke Themans, kan de bezoeker de wetten en nota's zien waarover altijd gesproken en naar verwezen wordt, maar waarvan bijna niemand weet hoe ze eruit zien. In Stad noch land is verder te zien op welke manieren de gebruikers en bewoners van de tussenlandgebieden De Liede in de Haarlemmermeer, De Locht in Limburg en Dorst in Brabant deze regels en wetten aan hun laars lappen.

Publicatie
Staatsbosbeheer brengt bij NAi Uitgevers de publicatie Stad noch land uit. De publicatie bevat onder meer een voorwoord van Kees Vriesman (algemeen directeur Staatsbosbeheer) en essays van Aaron Betsky (directeur NAi), Herman Vuisje, Tracy Metz en Joyce Roodnat. Aan de hand van deze publicatie wil Staatsbosbeheer een debat op gang brengen onder politici, beleidsmakers en milieuactivisten.

Film
Kasteel Groeneveld heeft opdracht gegeven aan regisseur Ben van Lieshout om een film over tussenland te maken. Dit resulteerde in de verrassende en ontroerende film locatie tusseNLand. In deze film draait het om de passanten, bewoners en kleine ondernemers - de mensen - in tussenland. Hoe beleven zij deze soms unheimische en soms kneuterige gebieden? Deze film is tot en met 1 april 2007 te zien in Kasteel Groeneveld in Baarn. Met de film wil Groeneveld het gesprek en de discussie over het onderwerp op gang krijgen. www.staatsbosbeheer.nl, www.nai.nl, www.kasteelgroeneveld.nl

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten