UCK-lid laat kunstenaar Escher spreken in bijzondere audiotour in Fries museum

Escher expowand (schuin).jpg06-05-2018

Vanaf deze maand te zien én te horen: 'Escher op reis', in het Fries Museum in Leeuwarden. UCK-lid Jeroen Dessauvagie mocht bij deze inspirerende expositie een bijzondere audiotour produceren. Pierre Bokma vertolkt hierbij M.C. Escher (1898-1972) zelf en regisseur Peter Greenaway geeft een stem aan Escher in de Engelse audiotour. Zo komt de Friese kunstenaar en zijn werk nog meer tot leven!

Verwonderende communicatie

Jeroen produceert nu al zo'n negen jaar audiotours. Zo combineert hij zijn tekst- en audiospecialisme met zijn communicatie- en museumachtergrond. In 2009 start hij OORKAMERS: voor beeldende audio en verwonderende communicatie. Zijn rol varieert van inhoudsontwikkelaar en tekstschrijver tot redacteur, regisseur en producer. Alleen al voor Antenna International heeft Jeroen ruim 50 tours geproduceerd. En sinds enkele jaren lift Jeroen mee op het succes van Guide ID. Zij 'verbreden de horizon' van miljoenen bezoekers met hun interactieve platform waarmee gebruikersvriendelijk audiotours aangemaakt kunnen worden, beluisterd worden met hun Podcatchers en bezoekers online kunnen terugkeren na hun bezoek.
  1. Tentoonstelling Escher op Reis opende officieel in het Fries Museum eind april (Foto: Jeroen Dessauvagie)

De vertaalslag

De vraag van het Fries Museum was eenvoudig: Escher zelf aan het woord laten met fragmenten uit brieven, dagboeken en interviews. De eerste selectie van het museum was nog niet direct een geheel. Hoewel tekstredactie niet nodig leek, adviseerde Jeroen de quotes te verbinden door een vrouwelijke verteller toe te voegen. Daarmee ontstaat een mooi contrast en bedding voor de zeer persoonlijke citaten. Samen met de tentoonstelling, waar ook het leven van M.C. Escher als een rode draad door de expositie loopt, vormt de audiotour zo een echt verdiepende laag bovenop al de werken, objecten, foto's, zaalteksten en bijschriften.

Productief resultaat

Het eindresultaat mag er zijn: NRC gaf de tentoonstelling vijf sterren, met een speciale vermelding voor de audiotour: 'een aanrader'! "De door Pierre Bokma voorgelezen brief- en dagboekfragmenten van Escher in de audiotour (...) zetten de menselijkheid van de reislustige kunstenaar verder in perspectief." Met zulke stemmen had Jeroen het makkelijk qua regie: je hoort het meteen als iemand de tekst niet voorleest maar is. Peter Greenaway hield ook nog een prachtig betoog bij de opening in het Fries Museum, waar iedereen geheel in stijl in het zwart-wit was gekomen.
De tentoonstelling 'Escher op reis' in het Fries Museum loopt nog t/m 28 oktober dit jaar.
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Escher expowand (schuin).jpg436,8 kBimage/jpegdownload

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten