Nieuwe data-master HU als brug tussen technologie en creativiteit

big data.jpg10-05-2018

Hogeschool Utrecht (HU) start met een nieuwe master Data Driven Design. Bedrijven beschikken over een overvloed aan data – ook wel het nieuwe goud genoemd - maar weten onvoldoende wat ze ermee moeten, zo stelt de HU. En de nieuwe masteropleiding richt zich precies daarop: het ontwikkelen van aantrekkelijke concepten, producten en diensten op basis van en door interactie met data.

“Bedrijven zitten te springen om zulke professionals”, zegt Hans de Clercq (directeur van het Instituut voor Media van de HU). “Nieuwe, slimme technologie biedt unieke mogelijkheid om meer en beter de interactie met burgers en consumenten aan te gaan. De data die je bij die interactie kunt verzamelen, biedt de mogelijkheid om hun wensen en behoeften nog beter in te vullen. Op een evidence-based manier, want op basis van harde data kun je zo nieuwe producten, diensten en werkwijzen ontwikkelen.”

Gewild
De afgelopen jaren staat big data in de belangstelling: door slimme analyse van grote hoeveelheden data kun je veel voorspellen. Opleidingen data-analyse sprongen als paddenstoelen uit de grond. In Utrecht timmert sinds enkele jaren ook de Utrecht Data School aan de weg, een initiatief van de Universiteit Utrecht. Maar toch ontbreekt er iets in het opleidingslandschap, zo vinden De Clercq en Hans Bouwknegt, lector Crossmedia Business bij de opleiding.

Onderscheid
De Clercq: “We hebben met Utrecht Data School gesproken en zij zijn nu ook samenwerkingspartner bij ons. Zo nemen ze met docenten deel aan onderwijs dat we vanaf september gaan verzorgen. Waar onze master zich onderscheidt van de al lopende activiteiten van de Utrecht Data School is juist het toegepaste en praktijkgerichte karakter van ons onderwijs en onderzoek: mediatechnologie, data science en het creativiteit combineren ten behoeve van concrete toepassingen binnen het werkveld. In die traditie zitten we als HU met ons bacheloronderwijs.”

Informatie
De master Data Driven Design gaat in september 2018 van start. De opleiding biedt vooralsnog ruimte aan 40 studenten. Toelating vindt plaats op basis van een uitgebreid assessment. Een open avond staat gepland op 12 juni 2018. Er wordt ook gewerkt aan een deeltijdvariant.

 

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten