Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Monique Elbers

07-03-2019

De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt er een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er eentje uit en spreken kort met iemand over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Monique Elbers.

De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt er een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er eentje uit en spreken kort met iemand over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Monique Elbers.

door Wilmie Geurtjens

Wil je jezelf even voorstellen?

Nooit wilde ik bij de overheid werken. Consultancy bij projecten communicatie en organisatie in het bedrijfsleven, dat was mijn ding, dat vond ik boeiend. Omdat ik door het hele land werkte ben ik zelfs verhuisd van Nijmegen naar Utrecht, vanwege de centrale ligging. Toen ik desondanks in 2004 communicatieadviseur werd bij de gemeente Nieuwegein, ontdekte ik dat mijn vooroordelen niet klopten. Dat het saai zou zijn bijvoorbeeld. Elke dag is anders. Zo ben ik onder andere betrokken bij de ontwikkeling van de binnenstad, bij de transitie van het sociale domein en bij de invoering van de omgevingswet.

Wat is je expertise binnen het communicatieveld?

Mensen meekrijgen in verandertrajecten. Vaak mislukken zulke trajecten, omdat er iets bedacht wordt waar degenen die het aangaat niet bij betrokken worden. Dan is er onduidelijkheid en raken mensen steeds ineffectiever. Het is de rol van communicatie om hen goed mee te nemen in de verandering. Dat zit niet uitsluitend in de inzet van middelen. Coaching en feedback over gedrag en houding zijn minstens zo belangrijk.

Hoe lang ben je nu lid van UCK?

Nog helemaal niet zo lang, sinds januari 2018.

Waarom ben je lid geworden van UCK?

Ik ben me al een tijd aan het oriënteren op nieuwe mogelijkheden. Wil ik terug naar het bedrijfsleven? Een volgende stap zetten binnen de overheid? Als zelfstandige aan de slag? Ik heb altijd bij Logeion gezeten, maar ik zocht vakgenoten dichter in de buurt. Mensen waar ik mee zou kunnen sparren. Bovendien heeft de UCK een heel leuk programma van activiteiten.

Wat zijn je eerste ervaringen?

Ik sta versteld van wat de UCK allemaal organiseert. Je wordt geholpen bij nieuwe ontwikkelingen en blijft daardoor gemakkelijker op de hoogte, zoals over big data. Ook op een andere manier wordt ingesprongen op de actualiteit. Wat diepe indruk op me maakte was de bijeenkomst in Zeist, over de communicatie rond het verdwijnen van Anne Faber. Ook omdat ik weet wat er in zo’n situatie bij de gemeente allemaal gedaan moet worden.

Wat zijn je verdere verwachtingen van UCK? Of heb je wensen?

Dat ze op deze voet doorgaan. En dat ik nog veel nieuwe mensen ga ontmoeten. Tegenwoordig ga ik veel minder naar Logeion. Alleen nog als het heel interessant is. Wanneer de speechschrijver van Obama komt, bijvoorbeeld.

Heb je nog vragen aan ons, of wil je de andere leden vast iets meegeven?

Wat ik bij Logeion handig vind zijn de focusgroepen. Leden komen naast het reguliere programma bij elkaar om te sparren over specifieke onderwerpen als marketing, crisiscommunicatie, interne communicatie of public affairs. Misschien is dat ook voor de UCK interessant?

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten