UCK-lid beklimt de Mount Meru voor betere leefomstandigheden in Tanzania

scholman-uck.jpg17-01-2020

UCK-lid Marjolijn Scholman gaat half maart 2020 de Mount Meru in Tanzania beklimmen voor een prachtig doel: het verbeteren van de leefomstandigheden van arme gezinnen in Tanzania. Dat doet ze namens VSO Nederland.

door Anna Groot

Marjolijn vindt dat wij het in Nederland erg goed hebben. “Het verschil met andere delen van de wereld is soms niet te bevatten zo groot.” Vandaar dat zij op zoek ging naar een manier om ook iets voor de minder fortuinlijken op deze aarde te doen. Uiteindelijk vond zij de organisatie VSO. “Wat mij in hun werkwijze aanspreekt is dat zij het geld dat bijeengebracht wordt niet gewoon doneren aan die landen. Ze besteden het om vakspecialisten – het liefst afkomstig uit de eigen regio - de mensen te leren hoe ze hun situatie kunnen verbeteren. Dat is een hele duurzame weg.”

Goed voedsel en onderwijs
In dit concrete geval wordt het geld besteed aan het verbeteren van de leefomstandigheden van 650 arme gezinnen in Kagera, een van de armste gebieden in het noordwesten van Tanzania. Families leren voedsel te verbouwen, maar ook krijgen ze voorlichting over goede voeding. Daarnaast kijken de specialisten ook hoe ze samen de kwaliteit en toegankelijkheid van het onderwijs kunnen verbeteren.

Marjolijn gaat deze uitdaging niet in haar eentje aan. Samen met negentien andere mensen zamelt ze € 100.000 in. “Mijn streefbedrag is € 5000 op te halen, en ben daar in november mee begonnen. Ik ben communicatieadviseur en heb weinig ervaring met fondsenwerving. Dat is misschien nog wel het spannendste gedeelte. Op dit moment heb ik de helft van het geld binnen. Maar de laatste loodjes wegen vaak het zwaarst!” Vandaar dat ze extra sponsoren zoekt voor de klim naar boven.

Weinig klimervaring
Marjolijn heeft nog niet eerder een top van 4566 meter beklommen. “Ik heb weinig klimervaring. Wel heb ik een goede conditie, ik wandel veel en train enkele keren per week met m’n atletiekclub. Wat mij spannend lijkt is of ik last ga krijgen van hoogteziekte. Het zal ongetwijfeld zwaar worden, maar ik ga ervan uit dat ik met dit doel voor ogen niet opgeef.”

Marjolijn heeft dit project gekozen vanwege de combinatie van een fysieke en mentale uitdaging. “En omdat ik met eigen ogen kan zien waar het geld aan besteed wordt. Uiteraard betaal ik de reis- en verblijfkosten zelf.”

Wie wil Marjolijn helpen dit prachtige initiatief te laten slagen? Kijk op haar persoonlijke actiepagina en doneer!

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten