Vrolijke projecties kleuren onze stad

sinkel-1637847892300uck.jpg01-12-2021

Sinds 25 november verlichten projecties op zes gevels van iconische gebouwen de donkere straten van de Utrechtse binnenstad. Tot 24 december kunnen bezoekers en bewoners de lichtprojecties van 200 tekeningen bewonderen. Het bijzondere is dat inwoners van Utrecht aan deze lichtkunstwerken hebben meegewerkt.

We bellen even met Anne Wouters van Utrecht Marketing: “Al in de zomer ontstond het idee voor deze lichtkunstwerken. Centrum Management Utrecht kwam maanden geleden met dit gave idee voor de donkere dagen in december. Iets dat voor een plezierige sfeer zou kunnen zorgen in de stad, en waarin bewoners betrokken zouden worden.”

Kleurplaten op gevels
Samen met Mr. Beam ontstond het plan om lichtprojecties te maken op zes beeldbepalende gebouwen in de Utrechtse binnenstad. Anne: “Daarvoor moesten bewoners kleurplaten van de betreffende gebouwen inkleuren en opsturen of uploaden. Via onze sociale mediakanalen en diverse websites werd iedereen uitgenodigd mee te doen. De kleurplaten kon je downloaden van internet of ophalen bij de Utrechtse VVV. Als instructie werd meegegeven om vooral felle kleuren te gebruiken 

Dit leverde meer dan tweehonderd felgekleurde inzendingen op. “De makers waren tussen 2 en 74 jaar. Kinderen, volwassenen, studenten, creatievelingen, de inzenders waren heel divers.”

Community-kunstwerk
Mr.Beam Studio heeft vervolgens de tekeningen geschikt gemaakt voor projectie. Het resultaat mag er zijn: een innovatief hoogstandje waarin de gevels doorlopend van voorstelling veranderen. Deze zes prachtige community-kunstwerken vormen een mooie tijdelijke aanvulling op de 27 lichtkunstwerken van Utrecht Lumen. Het Ondernemerfonds Utrecht zorgde voor de financiering. Anne: “Ga vooral na 17 uur even een ommetje maken door de stad en geniet van al deze creatieve vrolijkheid tijdens de donkere avondlockdown!"

tekst: Anna Groot

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten