Toekomstgerichte UCK: Koers houden en aantrekkelijk programma blijven belangrijk

UCK Bestuur 2024.jpg27-05-2024

In januari nam Koen van Tankeren na 15 jaar afscheid als voorzitter van de Utrechtse Communicatiekring (UCK). Onder leiding van de nieuwe voorzitter, Dafna Holtzer, zetten de zeven bestuursleden (waarvan één vacature) hun werk voort om de toekomst van de UCK te waarborgen.

Met ruim 350 leden is de UCK nog steeds de grootste regionale communicatieclub van Nederland. Dit jaar zijn er al vijftien nieuwe leden bijgekomen. Leden vertrekken jaarlijks, maar nooit vanwege een slecht aanbod; de communicatiekring biedt activiteiten die goed aansluiten bij de achtergrond van zijn leden. Zo laten vaste bezoekers van activiteiten regelmatig weten. Het bestuur, bestaande uit ervaren leden die allemaal begonnen in de programmacommissie, zorgt voor continuïteit en vernieuwing. De programmacommissie is cruciaal voor het bedenken en organiseren van het programma-aanbod en wordt gezien als de kurk van onze club.

Voorzitter Dafna Holtzer benadrukt de belangrijke rol van de programmacommissie en de balans in man-vrouwverhoudingen binnen het bestuur. “Voorheen bestond het bestuur voornamelijk uit mannen en dat terwijl in onze beroepsgroep vooral vrouwen werkzaam zijn. Samen met de twee coördinatoren uit de programmacommissie hebben we nu drie vrouwen in het bestuur. Gezamenlijk houden we de Kring zo op koers en blijven we werken aan vernieuwing en een goede verdeling van ons aanbod. Dat vind ik belangrijk.”

Ideeën
Penningmeester Joost Spaapen prijst de stevige fundering die door Koen en Alfred van der Pol (hij vertrok eerder vorig jaar na 15 jaar als secretaris) is gelegd. “Koen en Alfred zorgden met veel inzet en ideeën ervoor dat onze club goed georganiseerd is. Er staat nu een stevige fundering waarop we verder kunnen bouwen en ontwikkelen. Een goed voorbeeld: onze statuten, waarin helder staat verwoord wie we zijn en wat we willen bereiken als club.” Dankzij duidelijke statuten en een goed functionerend online platform kunnen leden digitaal inschrijven, contact leggen met mede leden en uitnodigingen ontvangen. Bestuurslid Rogier van den Berg heeft dit proces geoptimaliseerd en staat altijd paraat om de UCK-site in de lucht te houden en te verbeteren. Ook kan Joost met dit platform makkelijk contributies innen en kwartaalrapportages voor het bestuur maken.

Thema’s
De UCK richt zich op de belangrijkste communicatiethema's van dit moment, zoals digitalisering, globalisering, inclusie, platformen en Artificial Intelligence. Deze ontwikkelingen maken communicatieprofessionals relevanter dan ooit en de UCK speelt hierop in met een passend aanbod. Dafna: "Wat ik mooi vind aan onze club is dat we vanuit onze passie voor de vakkennis met elkaar delen. Die vrije kennisdeling is essentieel om goed mee te komen in alle veranderingen in de samenleving. We passen ons aanbod hierop aan en zijn soms trendsettend, zoals met ons digitale aanbod tijdens de coronacrisis.”

Actief
Raymond de Jong was in het bestuur verantwoordelijk voor PR en externe relaties, maar is nu de nieuwe secretaris. Voor zijn oude takenpakket bestaat nu nog een vacature. Raymond: "Die rol is voor de UCK belangrijk om ingevuld te krijgen. Daar nemen we nu wat langer de tijd voor. We willen onze tentakels goed buiten de club hebben. 'Feeling' houden met de regio waarin we actief zijn en met relevante partijen/personen samenwerkingen aangaan. Dat positioneert ons goed binnen Utrecht en dat trekt kwalitatieve, nieuwe leden aan.” Zijn functie als secretaris is meer intern gericht en in die rol wil Raymond ervoor zorgen dat leden actief blijven binnen de club. “Begin dit jaar hebben we alle nieuwe leden bij ons nieuwjaarsfeest uitgenodigd om eerder te komen en ons verhaal te horen in een presentatie. Voordeel was dat de leden daarna als groep zich makkelijker konden mengen onder de ervaren leden. Zo'n opzet werd echt gewaardeerd en herhalen we dit jaar weer. En natuurlijk hebben we nieuwe leden meteen uitgenodigd om ook eens een bijeenkomst te organiseren, kennis te delen in een bijeenkomst, iets te schrijven voor onze kanalen of mee te draaien in onze programmacommissie of webredactie. Maar die uitnodiging geldt voor ieder lid."

Ontwikkelingen
Dafna Holtzer wil de professionaliteit van de UCK behouden en nieuwe ontwikkelingen blijven verkennen. Een voorbeeld hiervan is een studiereis volgend jaar naar het buitenland en activiteiten gericht op jonge communicatieprofessionals. Dit initiatief moet nog verder worden uitgewerkt, maar is bedoeld om te voldoen aan de behoeften van een nieuwe generatie communicatieprofessionals die aan het begin van hun carrière staan en graag met vakgenoten in contact willen komen.

Ben je lid van de UCK en heb je interesse in de bestuursfunctie van PR en externe relaties? Stuur een mail naar info@communicatiekring.nl. Eén van de bestuursleden neemt contact met je op!

Het huidige UCK-bestuur bestaat uit:

Dafna Holtzer, voorzitter
Raymond de Jong, secretaris
Joost Spaapen, penningmeester
Rogier van den Berg, digitaal en IT
Leonie van den Hatert, coördinator programmacommissie
Marieke Ruijgrok, coördinator programmacommissie
Vacature, externe zaken en PR

Het bestuur en de programmacommissie worden secretarieel ondersteund door Myrhona-Sharony Garstenveld.

De UCK in beeld

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
UCK Bestuur 2024.jpg1,7 MBimage/jpegdownload

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten