Geslaagde aftrap talkshow ‘BijWie’

bijwie lw-3363.jpg

Vlnr: Ine Geevers, Jeroen Wielaert, Vincent Bijlo, Harm Lammers en Michaël Stoker.

20-04-2016 20:29

“Utrecht is geen culturele hoofdstad van Europa, maar wordt het vanzelf.” Met deze constatering gaven columnist Vincent Bijlo en journalist Jeroen Wielaert de aftrap voor hun talkshow ‘BijWie’. In de foyer van ‘Het Gegeven Paard’ in TivoliVredenburg ondervroegen zij afgelopen zondagmiddag verschillende gasten die actief zijn op cultureel gebied in Utrecht.

Maar niet nadat Bijlo eerst de prachtige foto’s van Stephan Vanfleteren roemde die te zien zijn in het Museum Oud Amelisweerd. “Prachtig zoals hij de omgeving van het MOA in beeld heeft gebracht en weten te combineren met de werken van Armando.” Het MOA heeft onlangs de prestigieuze Europa Nostra Award gewonnen die wordt uitgereikt aan uitzonderlijke restauratieprojecten. Overigens moeten wij allemaal gaan stemmen voor de publieksprijs!

Meer bravoure

Daarna schoof onze nieuwe wethouder van Cultuur, Kees Diepenveen, aan. Na vier maanden wethouderschap en net verhuisd van Amsterdam naar Utrecht, kwam hij met een interessante observatie: “020 spreekt veel meer lovend en vriendelijk over 030 dan andersom. De Utrechters mogen best wat meer bravoure hebben.” Cultuur is volgens hem een bindmiddel dat groepen inwoners bij elkaar brengt.”

Castellum Hoge Woerd

Maar hoe zit het met de klagers dan, zegt Wielaert. Buigt de gemeente daar niet teveel voor? Hij doelt hiermee op bezwaren van bewoners in de omgeving van Castellum Hoge Woerd, het nieuwe culturele centrum in Leidsche Rijn. Bewoners vrezen overlast van geluid en verkeer. Daar wordt nu met elkaar gezocht naar een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden. Harm Lammers, directeur van Theater Kikker en Podium Hoge Woerd: “Omarm het Castellum, het is een aanwinst voor de stad.”

Hacking Habitat

Daarna vertelde curator Ine Geevers, over de manifestatie ‘Hacking Habitat’ die momenteel te zien is in de Gevangenis ‘Wolvenplein. “We leven in een samenleving waar we worden gegijzeld door hightech systemen”, aldus Geevers. “Hoe kun je die ruimte terug veroveren? Door slim te manoeuvreren binnen het systeem. Kunstenaars zijn daarin broodnodig. Maar ook actieve burgers, initiatieven en organisaties kunnen een bijdrage leveren”.

Literatuur in postkantoor

Naast deze manifestatie is komend weekend het oude postkantoor aan het Neude het toneel van het International Literature Festival Utrecht al. Programmeur Michael Stoker gaf een korte vooruitblik op een mooi programma met grote namen. In de zaal luisterden zo’n veertig gasten heel aandachtig. Gitariste en zangeres Clasina Haringsma zorgde voor de muziek. Wielaert na afloop: “Cultuur is zo belangrijk binnen deze stad. Er ontbreekt nog een goed journalistiek podium daarvoor. Wat dat betreft kunnen we iets betekenen.”

BijWie bijwonen? Leuk! Je kunt nog vier keer aanschuiven op 24 april, 8 mei, 29 mei en 5 juni. Aanvang: 16 uur.

Meer lezen:

Moa: www.moa.nl

Stemmen op Publieksprijs Europa Nostra Award: www.moa.nl/nl/News/Stemopmoa

Castellum Hoge Woerd www.castellumhogewoerd.nl/

Hacking Habitat www.hackinghabitat.com/nl

International Literature Festival Utrecht www.iflu.nl

« Terug

Sluiten