Presenteren volgens de Crime Scene-methode

machteld lw-3403.jpg

Machteld Kooij

woensdag 20 april 2016

Hoe vertel je je verhaal in het openbaar? Op tv tijdens talkshows? Op persconferenties? In documentaires? Steeds vaker stellen mensen deze vraag aan Machteld Kooij.

 

“Het is nog niet eenvoudig om een boodschap zo te brengen dat je er je publiek mee raakt”, vertelt Machteld vanuit haar werkkamer in Utrecht. “Ik geef media- en presentatietrainingen, waar ik mensen leer een verhaal zo te vertellen, dat de kijkers dit later nog herinneren. Zelf noem ik het de ‘Crime Scene-methode’: neem je toehoorder mee naar een plaats, een gelegenheid, een plek waar iets gebeurde. Vertel vanaf dat punt je verhaal.”

 

Zwembad

Machteld geeft een aansprekend voorbeeld: “Je herinnert je vast nog wel de toespraak van burgemeester Jan van Zanen tijdens de nieuwjaarsreceptie dit jaar. Wat mij daar goed van is bijgebleven is dat hij vertelde dat hij elke ochtend gaat zwemmen in het Krommerijnzwembad, en dat een badgast hem op een gegeven moment een vraag stelt over iets dat speelt in de stad. Van Zanen zei dat hij daar een ‘burgmeesterwaardig’ antwoord op gaf. ‘Ook al doe je iets in je vrije tijd, je blijft altijd de burgemeester’, zei hij. Dit is me zo goed bijgebleven, omdat hij ons meenam, het zwembad in.”

 

Filmmaakster

Tijdens zo’n mediatraining filmt Machteld de cursiste, die het interview oefent voor de camera. ’s Avonds op tv ziet Machteld bij Jeroen Pauw het resultaat. Pauw vraagt: “Waarom heb je deze documentaire gemaakt?” De vrouw antwoordt als volgt: “Het begon allemaal in de supermarkt, toen mijn moeder op een dag een goede vriend tegenkwam en …” Ze verpakte haar mededeling in een herkenbare setting. Jeroen Pauw liet haar rustig uitpraten, want hij zag dat ze dat goed kon, en de kijker onthoudt waar het over is gegaan.

 

Verschillende mensen

De mensen die Machteld traint komen overal vandaan. ”Het zijn niet alleen particulieren, maar ook politici, bestuursvoorzitters, woordvoerders en zelfs bekende presentatoren. Bijvoorbeeld als ze ineens heel ander werk gaan doen. Soms denk ik wel eens; help, kan ik jou nog iets leren? En dat blijkt dan altijd wel zo te zijn!” Ook geeft ze interviewtrainingen. “Een heel enkele keer zijn zowel interviewer als geïnterviewde door mij getraind zonder dat ze het van elkaar weten. Dat is mooi om te zien.”

 

Programma’s kijken

Machteld heeft haar methode zelf ontwikkeld. Tijdens haar studie theaterwetenschap specialiseerde ze zich in tv-dramaturgie. “Ik heb grote aantallen films en journaals geanalyseerd en bekeken wat werkt op tv en wat niet. Mijn conclusie: bied proactief een goed verhaal aan. Na m’n studie ben ik lange tijd docent geweest aan de media-academie in Hilversum. Sinds twee jaar ben ik helemaal zelfstandig.”

 

Wat verwacht ze van UCK?

Machteld is nog maar kort lid bij ons. Wat hoopt zij dat de Communicatiekring haar brengt? “Ik ben bezig om echt ondernemer te worden, en hoop veel inspiratie te halen uit de leden van deze club. Daarnaast zie ik het ook als een bijscholingsplek. Want de onderwerpen die tijdens de bijeenkomsten aan de orde komen zijn erg interessant en heel actueel. Zo heb ik veel geleerd van de bijeenkomst over het organiseren van Webinars. Daar ben ik nu over aan het nadenken.”

« Terug

Sluiten