App HKU-studenten ontmaskert gemanipuleerde foto’s

check mate.jpgdonderdag 18 mei 2017

Geloof jij alles wat je ziet? Dat vragen de makers van de app Check-Mate ons uitdagend. De HKU-studenten Luka Cappetti en Rosalie Boom hebben een app ontwikkeld die in een paar simpele stappen laat zien of bepaalde foto’s op social media zijn bewerkt.

Het vergelijken van jezelf met anderen is van alle tijden, zo stellen de initiatiefnemers, maar door social media begint dit steeds meer op een maatschappelijk probleem te lijken. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het gebruik van social media samen gaat met een grotere focus op en minder tevredenheid met het eigen uiterlijk. Vooral bij jongeren. Bijna de helft van de jongeren (47%) die per dag langer dan drie uur op sociale media spendeert, geeft aan niet blij te zijn met hoe ze eruit zien. Met name meisjes hebben hier last van.

Relativering
Want waarmee vergelijken zij zich? En zijn die beelden realistisch, of juist idealistisch? Zo vragen de makers zich af. Daarom hebben ze met Check-Mate een gratis app ontwikkeld die helemaal bij deze tijd past en speciaal is bedoeld voor jongeren die zich onzeker voelen door social media: bij het zien van de ene na de andere perfecte foto daalt het zelfvertrouwen. Deze app biedt relativering. 

Eenvoudig
In slechts drie kliks wordt een foto gecheckt op bewerkingen als filters en photoshop. Bedoeld om het idee van perfectie te ontkrachten. En met als beoogd eindresultaat: Relativering en meer zelfvertrouwen.

Gratis app Check-Mate is sinds vandaag te downloaden voor iOS en Android. Bekijk hier de Check-Mate video

« Terug

Sluiten