Gemeente Utrecht presenteert 50 jaar straatnaamcommissie in een boek

Utrechtse straatnamen .JPGdonderdag 22 juni 2017

Hanengeschrei, Massegast, De Hekelsteeg, Hardebollenstraat, Tussen de rails... Herken jij ze? Het zijn straatnamen in Utrecht. Maar waar komen al die bijzondere straatnamen vandaan? Welk verhaal zit erachter? Wie bedenkt ze? Hoe werkt het eigenlijk?

De juiste straatnaam
Bettina van Santen schreef het boek ‘Altijd zoekend naar de juiste naam’. Ze legt uit hoe Utrechtse straatnamen de afgelopen 50 jaar zijn ontstaan. Welke regels er gelden en hoe er soms van afgeweken wordt. En hoe je als straatnaam zijnde op dat felbegeerde blauwe bordje komt.

Advies
Vroeger bedachten archivarissen straatnamen. Of een externe partij die om advies werd gevraagd. De gemeenteraad is ook even verantwoordelijk geweest. Maar het uitvoeren is nog steeds een taak van burgemeester en wethouders. Die laat zich adviseren door de commissie straatnaamgeving, onderdeel van de gemeentelijke afdeling Vergunningen.   

Ook voor straatnamen gelden regels
Wist je dat straatnamen van levende mensen niet mag? Tja, en de Daphne Schippersbrug dan? Een straatnaam moet niet al te moeilijk uit te spreken zijn of te veel op een andere straatnaam lijken. Of al bestaan, maar dat is logisch. In dit boekje lees je er alles over. Download het boekje ‘Altijd zoekend naar de juiste naam’ helemaal gratis via deze link.

Bedenk zelf een straatnaam in Utrecht
Heb je een goed idee voor een straatnaam en dit terugzien op zo'n mooi blauw bordje? Een voorstel insturen mag altijd, stuur een mail naar straatnaamgeving@utrecht.nl, maar kijk wel even of de naam al bestaat in het straatnamenregister op de website.

Tekst en foto: Elise van Ee

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Straatnaamregister_08-2016.pdf389,8 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Sluiten