DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren

DUIC 2.pngwoensdag 21 juni 2017

De kogel is door de kerk: DUIC (De Utrechtse Internet Courant) wil de nieuwe lokale omroep van de stad Utrecht worden. De startup die inmiddels in enkele jaren via haar digitale platform en eigen krant een behoorlijke schare trouwe volgers heeft weten op te bouwen, gaat een poging wagen RTV Utrecht - dat nu de concessie voor de lokale omroep bezit - van de troon te stoten.

Dat DUIC een poging zal gaan wagen om de concessie voor lokale omroep in Utrecht binnen te slepen, hing al enkele weken in de lucht, maar vandaag liet hoofdredacteur Michaël Kroonbergs zich in een vraaggesprek met Frank News ontvallen: "We hebben de ambitie om een regionale omroep te beginnen. De concessie van RTV Utrecht loopt af in 2018. Laten we ons daarin mengen. Ik ben ervan overtuigd dat we er klaar voor zijn."

Ambitie
Desgevraagd bevestigt DUIC-uitgever Joris Daalhuisen de uitspraak van Kroonbergs: "Ja, het past in onze ambitie om de lokale omroep van Utrecht te worden. We onderzoeken nu de mogelijkheden en we verwachten geen technische of inhoudelijke onmogelijkheden."

Slechts één concessie
Een concessie voor de lokale omroep in Utrecht wordt vergeven voor een periode van 5 jaar. In april 2018 vervalt de lokale uitzendlicentie van de Omroep Utrecht Stichting (RTV Utrecht). Partijen die in aanmerking willen komen, moeten voor de nieuwe licentie vóór 8 oktober 2017 een aanvraag indienen bij het Commissariaat voor de Media. RTV Utrecht (met lokale zenders UStad en Bingo FM) heeft inmiddels al een aanvraag voor een nieuwe concessie ingediend. En er kan volgens de Mediawet per gemeente slechts één lokale publieke media-instelling worden aangewezen.

RTV Utrecht ontstond in 2002 uit een fusie tussen Radio M (midden Nederland) en Omroep Utrecht RTV (de stadsomroep van Utrecht). DUIC werd in 2011 opgericht op initiatief van drie Utrechters: Michael Kroonbergs, Martijn Rademakers en Joris Daalhuisen.

Lees ook:
- 'Deskundigen zijn somber over Utrechtse lokale publieke omroep'
'Ooggetuigen, politici + wijkagent verslaan Utrechtse media bij 'breaking news'
- 'Mediaruzie in Utrecht steeds meer op scherp'

« Terug

Sluiten