Oud en Nieuw bij de UCK

19-12-2006

Collega’s wisselen van baan of standplaats, vertrekken zelfs naar Azië. Ze verlaten het communicatievak of worden te weinig aangesproken door onze activiteiten. Anderen komen echter ook van buiten Utrecht op ons netwerk en onze vakbijeenkomsten af. Zelfs op de camping in Frankrijk ben je niet meer veilig zonder UCK-lidmaatschap! Een bloemlezing van enkele oude en nieuwe leden èn een twijfelgeval. Afgelopen jaar kwamen er 42 nieuwe leden bij. 20 namen afscheid. De UCK is nu 250 leden rijk.

Welkom gevoel
<Nieuw> Maayke Rusken (Rusken PR en Communicatieadvies) werkt als zelfstandig communicatieadviseur: “Ik was al een tijdje op zoek naar een mogelijkheid om binnen mijn vakgebied scherp te blijven zonder daarvoor een lange theoretische opleiding te volgen. Ik wil bijblijven door op een ontspannen manier met vakgenoten ideeën uit te wisselen. Een enthousiast lid vertelde over het UCK. Niet zomaar een netwerkgroepje, maar een communicatiekring waar naast het ontmoeten van vakgenoten, ook serieus tijd wordt ingeruimd om je inhoudelijk scherp te houden.”

“Ondanks dat mijn kantoor in Zoetermeer is gevestigd, was de beslissing om lid te worden snel genomen”, stelt Maaike. “Ik ben nu ongeveer een half jaar lid en heb inmiddels vier bijeenkomsten bijgewoond. De reizen naar Utrecht zijn zeker niet voor niets geweest. Het is altijd even spannend in het begin als je niemand kent, maar ik heb me meteen heel welkom gevoeld. Het blijkt eenvoudig te zijn om contacten te leggen en met veel mensen heb je al snel een leuk gesprek.”

Feel good
<Oud> Tamara van Leusen heeft haar lidmaatschap opgezegd omdat ze grootse plannen heeft op een heel ander terrein: “Ik heb gemerkt dat ik de onderwerpen van de bijeenkomsten niet zo interessant vond. Ik wil er immers wel iets aan hebben en ik werkte op het moment van aanmelding op het gebied van jongerencommunicatie. Hierover waren op dat moment bij de UCK wel wat leuke onderwerpen. Inmiddels zal ik parttime in de communicatie blijven werken, maar hopelijk ga ik in de toekomst ook een eigen ‘feel good’-locatie runnen..”, zo meldt Tamara met enige geheimzinnigheid. Meer wil ze (nog) niet kwijt, maar ze beloofd ons te berichten wanneer het roer omgaat.

Doelstellingen behaald
<Nieuw> Willemijn Banki verhuisde een jaar geleden naar Utrecht verhuisd. Ze werkt als communicatiespecialist voor interne communicatie bij Getronics PinkRoccade. “Op zoek naar activiteiten in Utrecht kwam ik de Communicatiekring tegen. Ik besloot meteen lid te worden. Enerzijds om mensen in Utrecht te leren kennen, anderzijds om op een andere manier bezig te zijn met communicatie. Beiden doelstellingen zijn behaald!”, benadrukt Willemijn. “Voor zover mogelijk ben ik naar alle bijeenkomsten van de Communicatiekring geweest.”

Wandeling
“Het meest enthousiast was ik na de bijeenkomsten over Kindercommunicatie en Maatschappelijk verantwoord ondernemen”, vervolgt Willemijn, “Maar ook de wandeling met de boswachter – tijdens het Kringuitje - was erg verrassend. Naast alle lessen over brandnetels, Weegbree en giftige paddenstoelen, was dit een ontspannen mogelijkheid om de kringgenoten beter te leren kennen. Het is leuk om te merken dat ik in Utrecht zoveel communicatiecollega's heb waarvan ik nog veel kan leren. Ik kijk uit naar de activiteiten van komend jaar."

Karakter
<Nieuw> Willemijn Huisman: "Een oud-collega en UCK-lid (Willemijn Banki) attendeerde me op een bijeenkomst van de UCK over Kindercommunicatie. In mijn nieuwe baan, als ad interim communicatie manager bij CliniClowns, wilde ik daar graag meer over weten. Het was een zinvolle en leuke bijeenkomst. Zinvol omdat ik meer te weten ben gekomen en leuk om kennis te maken met mensen uit Utrecht die in het zelfde vak zitten. Het regionale karakter van de UCK spreekt me erg aan."

"Helaas heb ik nog niet veel bijeenkomsten bijgewoond, maar op de site lees ik regelmatig leuke nieuwtjes", vertelt Willemijn. "Daarom ben ik nog steeds graag onderdeel van de UCK. In de toekomst zou ik tijdens bijeenkomsten van elkaar willen leren over de facetten van het communicatievak in de breedste zin. Van imago, PR tot het ontwikkelen van een internetstrategie. Maar ook onderwerpen als 'hoe ga je om met de boardroom'. "

Naar Azië
<Oud> Interim communicatiemanager Karin Roeleveld (links) verhuist naar Jakarta. Haar man (rechts) gaat een Duitse foliefabrikant vertegenwoordigen in een groot deel van Azië. De kans is groot dat ze na een jaar verder trekken naar Singapore of Hong Kong. Karin: “Mijn man en ik hebben jaren geleden (toen nog zonder kinderen, die nu 9, 10 en 11 zijn) ook in het buitenland gewoond en dat begon bij ons weer te knagen. In het buitenland wonen heeft zoveel leuke kanten: het werk is vaak veelzijdiger, je gaat intenser om met mensen en je leert veel over andere (bedrijfs)culturen. De belangrijkste voorwaarde voor ons is dat onze kinderen op een goede Internationale School terecht kunnen.”

Master
“Zelf ben ik van plan om in het communicatievak te blijven. Ik ben al zes jaar succesvol interim communicatiemanager. Ik heb versneld de Master of Corporate Communication opleiding bij Prof. Cees van Riel aan de Erasmus Universiteit afgerond. Deze opleiding staat internationaal zeer hoog aangeschreven en ik ga er vanuit dat dit ook in Indonesie gemakkelijker deuren opent. Er zijn zelf alumni van deze opleiding in Indonesie en die zal ik daar zeker opzoeken.”

UCK Jakarta
“Ik ben van plan lid te worden van het equivalent van het UCK in Jakarta. Het netwerken is leuk, maar mijn drijfveer voor een vakvereniging ligt voornamelijk in de vakinhoud. Ik geniet enorm van vakinhoudelijke discussies met andere leden die ergens verschrikkelijk veel verstand van hebben. Een aantal bijeenkomsten heeft me mentaal nog weken bezig gehouden, vooral de masterclass over schrijven voor het web bij de School voor Journalistiek, sprong er voor mij bijzonder uit.”

“Wat mij in de UCK-tijd het meest heeft getroffen, is het plotselinge overlijden van mede-lid Maarten Staal. Maarten en ik, beide Zeistenaren en zelfstandigen, carpoolden vaak naar bijeenkomsten. Bij elke uitnodiging die na zijn overlijden kwam, was toch telkens mijn eerste gedachte "even Maarten bellen", om dan vervolgens weer te moeten denken aan dat vreselijke auto-ongeluk dat hem trof.” Zodra Karin haar draai heeft gevonden in Azië, belooft ze in het oog springende zaken te mailen als UCK-correspondent uit Jakarta!

In Frankrijk
<Nieuw> “Ik ben op een wat vreemde manier in contact gekomen met de UCK. Op een camping in Frankrijk sprak ik UCK-lid Sascha van Breukelen van Het Utrechts Landschap die ook heel toevallig ook in het communicatievak zat. Zij maakte me enthousiast en ik heb me direct na thuiskomst aangemeld als lid”, begint Jos Stuart. Hij is Programmaleider Communicatie bij de CNV Vakcentrale.

“Hoewel ik een afdeling 'run' met zes mensen die allen andere ervaringen en ideeën inbrengen, blijft het leerzaam met mensen van buiten de eigen organisatie te spreken. Niet zelden blijken ze het probleem waar je zelf mee zit al een keer te hebben opgelost. Of ze bieden je een nieuwe invalhoek die wél tot een oplossing leidt. Dat bleek eens te meer tijdens het UCK-uitje. Ook de presentatietraining heeft indruk gemaakt. Sommige tips, met name de tip je lang te maken maar wel met twee voeten goed contact met de aarde te maken, pas ik nog regelmatig toe.”

Spitsmoment
“Wat me wel opviel is dat de 'leveranciers' tijdens bijeenkomsten ver in de meerderheid zijn t.o.v. de 'opdrachtgevers'. Leuk en leerzaam, maar ik zou het nog leuker vinden als ik meer collega-opdrachtgevers tegen zou komen. En als ik één wens heb in de richting van het UCK, dan is het wel dat de tijdstippen wat 'gezinsvriendelijker' mogen worden. Als vader van een gezin met vier kinderen, beleef ik mijn 'spitsmoment van de dag' rond etenstijd. En bijeenkomsten van de UCK vallen nog wel eens samen met dat tijdstip.”

‘Pimp my bieb’
<Oud> “De UCK is een leuk netwerk, met waardevolle activiteiten. Zeker de moeite waard, als je in het vak zit”, stelt Hans van Soelen, tot voor kort hoofd communicatie van de Gemeente Utrecht en nu directeur van de gemeentebibliotheek Utrecht. “Bij de bibliotheek heb ik net een reorganisatievoorstel afgerond, waarbij één van de maatregelen is dat er veel meer aandacht komt voor relatiebeheer, marketing en communicatie. Volgend jaar willen we starten met meer marketing en gaan we een nieuwe huisstijl ontwikkelen. Ook de website wordt opgefrist. We willen ook de vestigingen meer uitnodigend maken. Als ik het zo lees, lijkt het wel of ik bezig ben met een bewuste actie, iets in de richting van "pimp my bieb”, grapt Hans. De UCK-webredactie zal over de ontwikkelingen bij de bibliotheek verslag blijven doen.

Bredere oriëntatie
<Nieuw> Coby de Vries, communicatieadviseur bij Woningstichting Palissade: “Ik werk bij een woningcorporatie en werk al vrij lang in die branche, ben van daaruit (bestuurs)lid van Cover, de vereniging van communicatieprofessionals bij woningcorporaties, een branchespecifiek netwerk dus. Dat is leuk en leerzaam maar het leek me ook wel verfrissend om me daarnaast aan te sluiten bij een netwerk met een bredere oriëntatie. Utrechtse Communicatiekring leek me aardig vanwege betrokkenheid bij Utrecht. Ik werk er inmiddels niet meer maar woon om de hoek (De Bilt). Tot nu toe heb ik nog niet aan enige bijeenkomst deelgenomen: ik zag dan te laat op de site of kon dan niet.”

Inspiratie
<Twijfel> Iris van den Cingel is communicatiemanager bij DHO in Amsterdam. “Aangezien ik de enige ben met een specifieke communicatiefunctie in de organisatie, had ik na drie en half jaar zeer sterk de behoefte geïnspireerd te worden door andere communicatiemensen. Ik ben toen lid geworden van de Utrechtse Communicatie Kring. Ik hoopte op inspirerende gesprekken met communicatiemensen en interessante inhoudelijke bijeenkomsten binnen mijn vakgebied. Het afgelopen jaar heb ik echter maar één bijeenkomst van UCK bezocht omdat óf de bijeenkomsten niet genoeg aansloten bij mijn interesse óf ik verhinderd was. En hoewel die ene bijeenkomst heel leuk was, besloot ik toch mijn lidmaatschap op te zeggen.”

Hoop
Iris: “Nu twijfel ik echter omdat in de laatste helft van het afgelopen jaar bijeenkomsten georganiseerd werden die mij zeer trekken, als de ‘UCK Masterclass Monitoring’ in november en ‘Trendonderzoek’ in september. Dat is waar ik op hoopte toen ik lid werd en waarom ik nu twijfel over of ik er goed aan gedaan heb mijn lidmaatschap op te zeggen.”

Op dinsdag 23 januari luidt de UCK het nieuwe communicatiejaar in met de traditionele Nieuwjaarsborrel (meer info bij Activiteiten op de UCK-website).

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten