Grote beuk legt loodje

11-12-2006

De grote beuk ‘Methusalem’ voor de villa Nieuw Amelisweerd heeft het loodje gelegd. Tijdens een wandeling afgelopen zondag zag ik tot mijn grote verrassing de reus op het grasveld liggen. De deelnemers aan ons kringuitje van afgelopen september zullen hem ongetwijfeld nog herinneren. Trots en statig rees hij op voor het koetshuis en de villa Nieuw Amelisweerd met in zijn top een ooievaarsnest. Wat is er gebeurd met deze imposante boom? Ik vraag het boswachter Peter Krachten.

“De beuk is omgevallen toen we er oude stukken van af aan het zagen waren,” vertelt hij. “De beuk begon door te zakken richting koetshuis, dus het werd hoog tijd er iets aan te doen. Dat hij tijdens deze operatie omviel was voor ons ook een complete verrassing,” zegt de boswachter. Het wortelstelsel was volkomen verrot, de beuk stond alleen nog maar door de zwaartekracht. Het werk gebeurde vanuit een hoogwerker, dus niemand heeft persoonlijk letsel opgelopen. “We hebben geluk gehad dat hij de goede kant is opgevallen,” vindt Peter. “Iedereen kwam met de schrik vrij!”

Besloten is om de boom te laten liggen waar hij ligt. “Met z’n omtrek van ongeveer acht meter is het een bijzonder object,” vindt de boswachter. “Wellicht dat er paddenstoelen opkomen en er varens gaan groeien. Op de plek van de beuk planten we een linde.” En geen nieuwe beuk? “Dat moet je niet doen. Een beuk is ondiep wortelend. Tot een diepte van 2,5 meter is de voeding in de bodem verbruikt. Een linde wortelt zeker 4 tot 5 meter, dus die boort nieuw voedsel en water aan.” Zo, nu weten we wat meer over bomen in het algemeen en deze beuk in het bijzonder. Ga beslist eens kijken, het is de moeite waard.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten