Musea gaan stad beter op de kaart zetten

14-01-2006

Zeven musea gaan Utrecht in 2006 nationaal en internationaal nog beter op de kaart zetten. Zij doen dit met een overkoepelend project onder de titel ‘De Zevende Hemel’. Tot begin 2007 openen of heropenen deze Utrechtse musea hun deuren. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit project uitgeroepen tot hét stadspromotionele evenement van 2006.

Het gemeentebestuur wil jaarlijks minimaal één groot evenement opzetten om het ‘Utrecht-gevoel’ verder uit te bouwen. Zo’n mega-evenement moet vanzelfsprekend bij Utrecht passen. De creativiteit, diversiteit en ondernemersschap van Utrecht krijgen nadruk, zowel in woord als in beeld. In 2004 gebeurde dat met de groots aangepakte viering van 750 jaar gotische Domkerk. In 2005 stond de sport centraal met het FIFA Wereldkampioenschap Voetbal tot 20 jaar en de Eurogames. In 2006 is de schijnwerper gericht op de Utrechtse musea.

De zeven musea die deelnemen aan De Zevende Hemel zijn: Spoorwegmuseum, Sterrenwacht/Universiteitsmuseum, Dick Brunahuis/Centraal Museum, Nationaal Museum van Speelklok tot Pierement, Aboriginal Art Museum, Museum Catharijneconvent en het in 2007 te openen Geldmuseum.

Zichtbaar

Naast alle festiviteiten rond de diverse openingen en heropeningen berust het project De Zevende Hemel op drie pijlers:
- Het museum op een voetstuk – het unieke van de Utrechtse musea zichtbaar maken buiten de deuren van de musea in de openbare ruimte. Dit moet de drempel voor musea verlagen voor een breed publiek.
- Slapen in stijlkamers – zeven hotelkamers in de stad inrichten in de sfeer en stijl van musea. Stukken uit de collecties zullen hierbij niet ontbreken.
- Museumfestival – reis door de tijd. In de zomer vertellen de zeven musea in een gezamenlijke presentatie ‘hun verhaal’; het verhaal van de geschiedenis van vernuft en plezier dat besloten ligt in de gezamenlijke collecties. Een inhoudelijk programma kan op een unieke manier samengaan met speelse festivalelementen.

De zeven musea, de gemeente Utrecht en het UTR (stichting Utrecht Toerisme & Recreatie) werken de plannen voor De Zevende Hemel nu eerst verder uit. Binnenkort komt er meer duidelijkheid over de inhoud van het programma.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten