Studenten van de HU helpen kinderen met kanker

POKO-eindevent_web-2.jpg21-02-2017

Hoe kun je ervoor zorgen dat kinderen met kanker gezond gaan eten? En meer gaan bewegen? Deze twee vragen stonden centraal bij het project Participatief Ontwerpen voor KinderOncologie (POKO), een onderzoeksproject van het HU-lectoraat Co-design. Op 14 februari is het project afgesloten. De opbrengst: een online POKO Toolkit met veertien mogelijke oplossingen. Twee ervan zijn nu al heel succesvol: het gezinsspel De Reis van Vijf en de een accessoire voor de spelcomputer, de Movemat. Deze zijn al of gaan binnenkort in productie. Ook onmisbaar is het Patiëntpad dat je hier kunt downloaden. Dit is een schematische weergave van alle fases in het ziekteproces van een kind met kanker. Het laat zien waar deze kinderen tegenaan lopen als het gaat om voeding en beweging, vanaf de diagnose tot het einde van de behandeling.

Samenwerken
Fenne Verhoeven, onderzoeker van het HU-lectoraat Co-design was intensief betrokken bij dit project. “Wat niet iedereen weet is dat de Hogeschool Utrecht niet alleen een onderwijsinstelling is, maar dat we ook onderzoek doen. Aan dit project hebben meer dan honderd studenten van tien verschillende disciplines samengewerkt met artsen, verpleegkundigen, kinderen en ouders. Het onderzoek is onder andere gedaan door studenten elektrotechniek, werktuigbouwkunde en technische bedrijfskunde. Voor het testen van de ontwerpen werden studenten fysiotherapie en verpleegkunde ingezet. En bij het daadwerkelijk ontwerpen van de tools werden studenten Communicatie en Mediadesign, studenten van de HKU en masterstudenten Health Sciences van de VU aan de onderzoeksgroep toegevoegd.”

Twee succesvol
Verhoeven is erg trots op de uitkomsten. “Het Patiëntpad is een onmisbaar uitgangspunt voor iedereen die gaat werken met kinderen met kanker. De Reis van Vijf en de Movemat wonnen meerdere prijzen en dit heeft geleid totde oprichting van twee startups die de twee producten op de markt gaan brengen. Van De reis van Vijf worden nu in China 500 exemplaren gemaakt. Het Erasmus MC en meerdere GGD's hebben hier al belangstelling voor getoond. Het mooie is dat je dit spel niet perse alleen geschikt is voor kinderen met kanker, maar voor alle kinderen met voedingsproblemen.” De Movemat gaat binnenkort in productie. “De Movemat lijkt een beetje op bewegen zoals je dat doet met de Wii. Alleen gebruik je een kussen in plaats van de joystick, en kun je dat doen vanuit je bed,” zo weet Verhoeven. Ook deze tool is breder inzetbaar: de fysiotherapeuten vinden het ook geschikt voor ouderen.

Tekst: Anna Groot

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten