UCK-bijeenkomst inspireert tot maken eigen 'NOS Kort' videoclip

UCK Kort clip.jpg22-02-2017

De Utrechtse Communicatiekring organiseerde vorige week donderdag haar vijfde editie van de Social Media Update waarin communicatieprofessionals door specialisten uit het veld worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen in social media. Daarbij werd ook het succes van NOS Kort op Instagram belicht: videoclips van 10 tot 15 seconden die kort en krachtig een nieuwsitem behandelen.

De makers van het videoverslag van deze UCK-bijeenkomst - Koen Laureij (video en montage) en Raymond de Jong (interviews) - raakten geïnspireerd door dit succesverhaal en gingen de uitdaging aan om van de avond ook een NOS Kort-achtig item te maken. Pas toen ze de proef op de som namen, bleek hoe knap het is wat NOS Kort doet. Raymond de Jong: "Dit item maken heeft ons zoveel geleerd. Ons item is 23 seconden geworden en dan blijkt al dat iets samenvatten in 10 tot 15 seconden al bijzonder knap is van de NOS. Daarnaast moet je ook nog proberen de kern samen te vatten in zowel beeld als tekst. We hebben een aantal NOS-kort video’s bekeken en zaken overgenomen als ondertitels en voiceover? Het is keuzes maken en schrappen, en nog meer schrappen. We krijgen leuke reacties."

Van groot naar klein
Omdat een dergelijk item veelal via de mobiele telefoon wordt bekeken en dat vaak plaatsvindt in een omgeving waarin je geen geluid kunt gebruiken, hebben de makers het item voorzien van ondertitels. In de montage is er veel aandacht besteed aan de keuze van welke beelden getoond worden. Koen Laureij: "​Om een samenvattend item van zo'n 15 seconden te maken helpt het om van groot naar klein te denken. In dit geval hebben we daarom eerst gekozen voor beelden die een overzicht geven van de bijeenkomst. Vervolgens zoomen we in op de details van de avond, namelijk de sprekers en hun onderwerpen. De voiceover en ondertitels houden dezelfde lijn aan wat resulteert in een complete, korte film​.”

Toekomst
De UCK laat regelmatig een videoverslag maken van bijzondere bijeenkomsten. Een kort item als probeersel zoals nu gemaakt van de Social Media Update zou wellicht in de toekomst vaker gebruikt kunnen worden. Hoe dan ook, dan is het dus wel nodig dat je een volledige bijeenkomst in beeld brengt om net die paar essentiële seconden beeld te vangen die je nodig hebt om een kernachtig item te maken met de juiste inhoudelijke samenvatting en dus ook qua montage tot het gewenste resultaat te komen. Een kort item maken betekent dus allerminst een besparing van productietijd.

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten