Utrechtse ziekenhuizen hebben goede reputatie

11-08-2017

UMC Utrecht is op twee na het ziekenhuis met de sterkste reputatie in Nederland. Zo blijkt uit het tweejaarlijkse Ziekenhuizen Merkenonderzoek. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam heeft de sterkste reputatie, gevolgd door het Rotterdamse Erasmus MC. Naast UMC Utrecht scoort ook het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis goed, als tweede in de lijst van de kinderziekenhuizen.

In april 2016 was het UMC Utrecht nog negatief in het nieuws vanwege verscherpt toezicht door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis werd al sinds oktober 2015 door de inspectie in de gaten gehouden. Dat gebeurde naar aanleiding van een aantal veronderstelde medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO), die aan het licht kwamen door uitzendingen van het tv-programma Zembla. Toen heeft UMC Utrecht een herstelplan opgesteld dat blijkbaar heeft geleid tot de gewenste verbeteringen.

Veel naamwijizigingen ziekenhuizen

Door de fusiegolf in de ziekenhuissector zijn de afgelopen jaren veel organisatienamen gesneuveld. Van de 96 ziekenhuizen die in 2009 zijn onderzocht, veranderde 30 procent van naam. Bij de keuze voor een nieuwe organisatienaam spelen interne motieven vaak een hoofdrol en wordt de waarde van de huidige merknaam onderschat. Dat is jammer, want het onderzoek laat zien dat het jaren duurt voordat een nieuwe naam is ingeburgerd, zo stellen de onderzoekers

Ziekenhuizen Merkenonderzoek

Het Ziekenhuizen Merkenonderzoek is door bureau Beerda Brand Consultancy samen met de Universiteit van Amsterdam ontwikkeld. Voor het onderzoek van 2017 zijn 4.245 respondenten ondervraagd. Elk ziekenhuis is op 38 factoren onderzocht: merkkracht (= bekendheid, waardering en binding), merkpersoonlijkheid (16 factoren), merkprestatie (16 factoren), bezoek (als patiënt of bezoeker van een patiënt) en groeiverwachting. Per ziekenhuis zijn voldoende respondenten ondervraagd om betrouwbare uitspraken te kunnen doen op landelijk en provinciaal niveau en voor het verzorgingsgebied van het ziekenhuis.

De top-10 van sterkste ziekenhuismerken wordt gedomineerd door de academische ziekenhuizen. Tussen haakjes de uitslag van 2015:

1. (4) Antoni van Leeuwenhoek
2. (3) Erasmus MC
3. (2) UMC Utrecht
4. (1) AMC
5. (5) Radboudumc
6. (6) VUmc
7. (7) UMCG
8. (8) LUMC
9. (12) Maastricht UMC+
10. (13) Het Oogziekenhuis Rotterdam

Foto’s van de website en Twitteraccount UMC Utrecht

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten