Miljoenen voor nieuwe locatie film- en beeldcultuur

Central-studios-opdracht-duic-7-van-10.jpg06-09-2019

De gemeente Utrecht wil 3,55 miljoen euro investeren in de nieuwe plek voor film- en beeldcultuur.

Het concept moet in de huidige Central Studios aan de Gietijzerstraat in het Werkspoorkwartier komen en De Machinerie gaan heten. Dat schrijft DUIC.

Het moet een nieuwe en innovatieve plek voor makers, professionals, studenten en liefhebbers op gebied van film en beeldcultuur in Utrecht worden. Het college wil 3,55 miljoen euro steken in het plan. Eerder werd al bekend dat ‘t Hoogt samen met anderen een ‘culturele hotspot’ wil creëren waar bewegend beeld en audiovisuele technologie centraal staat.

Als grote evenementenlocatie zal Central Studios dan stoppen met te bestaan. De Machinerie moet een levendige uitgaansplek worden en een sterke internationale aantrekkingskracht krijgen. Het college heeft de raad gevraagd een investeringsbijdrage te leveren zodat de betrokken partijen dit vernieuwende concept samen kunnen realiseren.

Talentontwikkeling en innovatie

Verschillende partijen moeten samenkomen in het concept. Zo komt ‘t Hoogt (in een vernieuwde vorm) in het pand samen met het Nederlands Film Festival (NFF), Fotodok en De Maakruimte. Daarnaast komt er ook een rol voor de HKU en andere creatieve opleidingen.

“Talentvolle makers van films, games en interactieve installaties verdienen een plek in onze stad. We zijn heel blij dat de ontwikkelaar van de Werkspoorkathedraal (EWU), ons en de film- en beeldcultuursector deze mogelijkheid biedt. Het unieke aan De Machinerie is dat cultuur, educatie en ondernemerschap onder één dak samenkomen en elkaar versterken. Daarmee ontstaat een inspirerend klimaat voor talentontwikkeling en innovatie”, aldus cultuurwethouder Anke Klein.

De gemeenteraad kan besluiten over de investeringsbijdrage van de gemeente. Vanaf eind 2021 zou De Machinerie kunnen opengaan.

Filmtheater ’t Hoogt heeft eind 2018 de historische panden in de binnenstad verlaten. De eigenaar gaat de panden aan het Hoogt verbouwen tot appartementen en de ‘nieuwbouw’ aan de Slachtstraat wordt verkocht. Zondag 30 december was de laatste dag dat de deuren open waren voor filmvertoningen. Daarmee kwam op deze locatie na 46 jaar een einde aan het oudste filmtheater van het land.

Artikel en foto van DUIC.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten