[UCKOnlineProject] “Hoe gaan we dit volhouden? Boetes, beperken, beter communiceren?!”

UCK_openingsschermen_1020x1080px_volhouden 1.png02-05-2020

VIDEO -Boetes uitdelen? Niet communiceren maar een dwingende omgeving maken? Communicatie beter richten? De rol van ons als communicatieadviseurs bij de vraag “Hoe gaan we dit volhouden” is het actuele thema van het tweede online UCK-themaprogramma.

Ouderen die geen bezoek kunnen krijgen van hun kinderen, thuis werken met jengelende kinderen op de achtergrond, jongeren die boetes krijgen als ze spontaan een feestje organiseren. De maatregelen van de overheid hebben een enorme invloed op het leven van ons allemaal, en het ziet er naar uit dat we dit nog een lange tijd moeten volhouden met elkaar.

Gedragsverandering op lange termijn
Presentator Machteld Kooij ging in gesprek met “kloofkunstenaar” Harrie van Rooij (adviseur gedragsverandering voor de overheid en promovendus op framing) en met Hanneke de Korte (directeur communicatie van de gemeente Utrecht). 

Harrie van Rooij  weet alles over gedragsverandering, hij adviseert de overheid en geeft training aan handhavers en gemeenten. Voor de Radboud universiteit doet hij een promotie onderzoek naar de invloed van framing op gedrag. Hanneke de Korte heeft als communicatiedirecteur van een van de grootste gemeenten van ons land elke dag te maken met het gedrag van burgers: leven zij de maatregelen na? Zij geeft leiding aan een team van ruim honderd communicatie professionals.

Interne communicatie
“Interne communicatie is lang het ondergeschoven kindje geweest, en wordt nu heel belangrijk”, zegt Hanneke de Korte. Zeker nu we thuiswerken, is het delen van verhalen van medewerkers, en het goed structureren van informatie in de lijn belangrijk. Verder zijn de ogen en oren in de stad basis voor de communicatie, het is zoeken naar de juiste mediamix om ook iedereen te kunnen bereiken.

Out of the box
“Een beroep doen op zelfbeheersing van mensen werkt even in de acute fase van de crisis, maar op lange termijn moet je het echt zoeken in het opnieuw inrichten van de fysieke leefomgeving” zegt Harrie van Rooij. Om dat te kunnen realiseren moeten we de taboes die er nu nog steeds zijn in het maatschappelijk debat opzij zetten, en open over allerlei oplossingen gaan praten. Ook zien we een tweedeling ontstaan: ‘hou vol’ betekent echt iets heel anders voor kwetsbare mensen!

Waar te zien?
UCK opname ‘Hoe gaan we dit volhouden?’ duurt 35 minuten en is te zien via deze link.

Team
Verantwoordelijk voor de redactie, productie en presentatie van deze UCK opname zijn Machteld Kooij, Raymond de Jong, Martin Verspeek en Willem van den Oetelaar.

Dit UCK themaprogrmma is onderdeel van het UCK Online Project in deze tijd van corona waarin fysieke bijeenkomsten voor leden niet mogelijk zijn. Daarom maakt de Utrechtse Communicatiekring diverse online producties voor haar leden. Ook live streams en podcasts. Elke maand zijn er nieuwe producties.

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
UCK_openingsschermen_1020x1080px_volhouden 1.png251,3 kBimage/pngdownload

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten