‘Wegvallen sociale cohesie los je niet op met meer interne communicatie’

Screenshot 3e thema uitzending sociale cohesie.jpg30-05-2020

VIDEO - Wat verbindt ons nu velen niet meer samen komen op kantoor? Waarom is sociale cohesie in organisaties zo belangrijk? Kunnen we daar als communicatieprofessionals wat aan doen? En zo ja, wat dan? In deze thema-uitzending van het #UCKOnlineProject kijken we naar sociale cohesie.

Mooi moment interne communicatie
Nu we al maanden thuiswerken zien we steeds meer signalen van het gebrek aan persoonlijke ontmoeting. De reflex van veel organisaties lijkt om nu te investeren in meer interne communicatie. Is dat de oplossing of is er meer nodig? Presentatrice Elisabeth van den Hoogen spreekt met Jos van Snippenberg (The Playmakers) en Bas van Glabbeek (Involve). Jos werkt aan het verhogen van de effectiviteit van mensen in organisaties en Bas is gespecialiseerd in interne communicatie en verandering. Beiden zijn van mening dat interne communicatie alleen, niet de oplossing is. “Dit is een mooi moment om interne communicatie een keer goed neer te zetten, in plaats van half”, zo stelt Bas van Glabbeek.

Hunkering naar menselijke maat
Onderzoeker Christiaan Lustig deelt de resultaten van een onderzoek naar thuiswerken bij uiteenlopende organisaties. Daaruit blijkt dat de grote meerderheid het fysieke contact en de samenwerking met collega’s mist, ondanks dat er online volop contact is. Er gaat dus iets verloren in de verbinding, bij het gebrek aan echt contact. Jos van Snippenberg concludeert: “De hunkering naar menselijke maat en verbinding is groter dan ooit.”

Communicatieprofessional nu cruciaal
Evangelia Demerouti, hoogleraar aan de Technische Universiteit Eindhoven en gespecialiseerd in hoe je mensen optimaal kunt laten presteren, stelt dat het behouden van sociale cohesie (in deze coronatijd) geen nieuw thema is voor bedrijven. Het is alleen moeilijker te realiseren op dit moment omdat we thuis werken en elkaar nauwelijks zien. “Zonder cohesie kun je niet tot goede samenwerking komen”, aldus Demerouti. Goede interne communicatieprofessionals zijn wat haar betreft nu een cruciale factor voor leidinggevenden om een bedrijf goed te kunnen managen.

Bekijk het programma!
Je kunt dit themaprogramma nu hieronder bekijken via het YouTube-kanaal van de Utrechtse Communicatiekring. Kies je moment, pak er een hapje en een drankje bij en nestel jezelf met je favoriete device op een fijne plek in huis.

#KringUCK thema-uitzending #3 - ‘Sociale cohesie los je niet op met meer interne communicatie’
Presentatie: Elisabeth van den Hoogen
Studiogasten: Jos van Snippenberg (The Playmakers) en Bas van Glabbeek (Involve)
Bijdragen: Evangelia Demerouti (TU Eindhoven), Christiaan Lustig (Brayton House), Twan Timmermans (sr communicatieadviseur)

Redactie: Myriam Heffels & Koen van Tankeren
Eindredactie: Elisabeth van den Hoogen
Regie/montage: Raymond de Jong
Vormgeving: Bianca Spierenburg
Techniek en studiolocatie: AVEX Utrecht

Dit online initiatief van de UCK komt voort uit de restricties die momenteel gelden ten aanzien van fysieke bijeenkomsten.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten