DUIC bestaat 10 jaar: komt opnieuw met wekelijkse krant

1558px-Geertebrug_Utrecht.jpgzondag 06 juni 2021

Deze week viert het Utrechtse nieuwsplatform DUIC dat het exact tien jaar bestaat. DUIC begon op 9 juni 2011 met een nieuws website, maar inmiddels heeft het ervaring met een nieuwsapp, (live) internettelevisie, radio, een dagelijkse nieuwsmail en twee keer per maand de uitgave van een papieren DUIC-krant. De laatste gaat vanaf 1 juli naar een wekelijkse fysieke krant. DUIC is niet meer weg te denken in de Utrechtse samenleving.

Tekst: Raymond de Jong

Het verwerven van een stevige positie met kwalitatief, hoogwaardig lokaal nieuws ging niet altijd even makkelijk, zegt oprichter Joris Daalhuisen (49) van De Utrechtse Internet Courant (kortweg DUIC). Daalhuisen noemt de tijd dat het DUIC voor de wind ging met topscores in dagelijks terugkerende lezers en aantrekkelijke adverteerders. Tegelijkertijd was er een moeizame relatie met lokale nieuwsconcurrent, de regionale zender RTV Utrecht. Zijn platform poogde halverwege 2017 de Utrechtse licentie voor lokale omroep binnen te halen. RTV Utrecht wierrp als actuele licentiehouder met UStad en BingoFM zich in de strijd. In een concurrentiestrijd met DUIC bleef de lokale uitzendlicentie vanaf dat jaar weer voor vijf jaar in handen van de regionale zender. Een aderlating voor de Utrechtse nieuwsconsument noemt hij dit. 

redactie DUIC

De redactie van DUIC aan de Helling in Utrecht werkt aan een nieuwe
wekelijkse krant. Foto: De Utrechtse Internet Courant

Moddergooien
Een jaar eerder werd er al in de media tussen beiden flink met modder naar elkaar gegooid met negatieve berichtgeving over onder andere de huis-aan-huis krant van DUIC. Daalhuisen: “Het ging ons niet direct om die jaarlijkse 7 ton subsidie die de licentiehouder voor lokale omroep in Utrecht krijgt, maar onze intrinsieke behoefde ging vooral over dat we van mening zijn dat we de Utrechter een meer kwalitatievere zender willen bieden dan BingoFM.” Inmiddels is de relatie een stuk beter met RTV Utrecht. Vorig jaar zomer was er een nauwe samenwerking met zomerreportages voor online, tv en radio. “Dat snuffelen aan elkaar was goed en smaakt naar meer.”  

‘Media-communicatie hub’ 
DUIC heeft vergevorderde plannen om in het centrum van Utrecht een centraal gelegen ‘media-communicatie hub’ te ontwikkelen. Een fysieke plek waar Utrechtse organisaties die ertoe doen in media, marketing en/of communicatie bij elkaar zitten. “Ik voer hierover veel gesprekken, ook met RTV Utrecht. En hieraan is behoefte merk ik. Je kunt zo makkelijker elkaar vinden en ook sneller contact met Utrechters of lokale organisaties hebben. Een doel is ook met elkaar efficiënter te kunnen werken. Zo moeten mooie samenwerkingen ontstaan.” 

Rooskleurig
De toekomst ziet DUIC rooskleurig. Per 1 juli aanstaande krijgt de eigen 2-wekelijkse DUIC-krant weer een wekelijkse basis. In 2016 probeerde DUIC dit ook, maar hield het slechts een half jaar uit. Het medium kreeg het financieel niet voor elkaar om door te gaan. Waarom lukt het nu wel? Joris Daalhuisen: “We hebben een nauw partnership met uitgever Rodi Media. Per 1 juli neemt Rodi Media een aanzienlijk aandeel in lokale journalistiek over van DPG Media. Die verkoopt al hun huis-aan-huis kranten aan andere uitgevers. We zien die ontwikkeling in Utrecht ook. We nemen daarin een voorsprong met onze eigen DUIC-krant.” De 7 vaste mensen van DUIC werken zo door met het dagelijkse nieuws uit Utrecht, aangevuld met een kring van freelancers. Groei in kwaliteit ziet Daalhuisen nog in het op een andere manier verslaan van sport of het schrijven van meer politieke analyses. In de wekelijke DUIC-krant komt ook meer onafhankelijke opinie. Ook gaat DUIC de voorheen populaire nieuwsapp weer actief inzetten.

DUIC bij de grootste nieuwsgebeurtenis in Utrecht: de tramaanslag op 18 maart 2019

Viering met pubquiz
DUIC bestaat woensdag 9 juni precies 10 jaar en viert dat in de avond met een Utrechtse pubquiz. Iedereen kan vanaf 20.00 uur gratis meedoen. Meer uitleg over de online quizzen is te vinden op de website van Upbeatles en informatie over specifiek deze quiz staat in het facebookevenement. De livestream voor de Utrecht Quiz op woensdag 9 juni is te volgen via YouTube.

Lees ook:

21 mei 2020: DUIC lanceert nieuw programma ‘DUIC in Zaken’
1 februari 2018: Commissie lokale omroep: voorkeur voor RTV Utrecht boven nieuwkomer DUIC
21 juli 2017: DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren
20 juni 2017: DUIC verwerft subsidie voor experiment tegen nepnieuws
7 december 2016: DUIC terug naar Raad voor Journalistiek om berichtgeving RTV Utrecht
2 maart 2016: Mediaruzie in Utrecht steeds meer op scherp
17 december 2015:“DUIC gaat brood verdienen met nieuwe hah-krant!”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Achter_Clarenburg_in_Utrecht_(34278333315).jpg407,7 kBimage/jpegdownload
Labels
Nieuws

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten