Commissie lokale omroep: voorkeur voor RTV Utrecht boven nieuwkomer DUIC

Utrecht (29 van 31).jpgdonderdag 01 februari 2018

Het ziet er naar uit dat RTV Utrecht ook de komende vijf jaar de lokale omroep in de Domstad zal verzorgen. De commissie Bakker, onafhankelijke deskundigen die op verzoek van de Gemeente Utrecht de plannen daarvoor van RTV Utrecht en concurrent DUIC (De Utrechtse Internet Courant) beoordeelde, adviseert unaniem de licentie aan RTV Utrecht toe te kennen.

Volgens de commissie scoort het plan van aanpak van RTV Utrecht op drie van zeven beoordelingscriteria beter dan het plan van DUIC. Hoewel de commissie bij beide plannen veel kanttekeningen plaatst en aanbevelingen doet, bestempelt ze de plannen van RTV Utrecht ook als “compleet en solide”.

De commissie (bestaande uit Piet Bakker, tot voor kort lector Massamedia en Digitalisering aan de Hogeschool Utrecht, Fatima Warsame - studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht, Maike Olij - mediastrateeg en Bert van Valburg - projectmanager OLON) beoordeelde vijf criteria en twee inrichtingseisen: het programmabeleidbepalende orgaan (PBO), het media-aanbod, talentontwikkeling, diversiteit, publieksbehoeften, financiën en de staf.

Nog sterker
“De gemeente mag zich gelukkig prijzen met deze actieve nieuwsaanbieders die deze plannen indienden”, zo waardeert de commissie Bakker het feit dat er in Utrecht überhaupt competitie is bij het vergeven van de lokale publieke omroeplicentie. Maar ze betreurt ook dat het niet tot samenwerking tussen beide partijen is gekomen. “Omdat bundeling van krachten naar onze mening - gebaseerd op de plannen en de presentaties - een nog sterkere lokale omroep voor Utrecht had opgeleverd. De kwaliteit van het diverse media-aanbod in de stad had daarvan kunnen profiteren”, zo stelt de commissie.

Beoordeling PBO
Opmerkelijk is dat de commissie Bakker de opzet van het PBO bij RTV Utrecht als ‘goed’ beoordeelt, terwijl in juni van het vorig jaar een visitatiecommissie in opdracht van de Utrechtse gemeenteraad nog een hard oordeel daarover velde. Toen luidde het: “De samenstelling en de expertise van het PBO is structureel ontoereikend. De voordacht van leden is beschouwd als een formaliteit, zonder dat specifieke eisen worden gesteld aan professionaliteit op mediagebied. De leden weten onvoldoende welke stromingen zijn vertegenwoordigd en zijn zich onvoldoende bewust van hun rol.”

Aanbevelingen
Dat partijen elke vijf jaar opnieuw kunnen meedingen naar de licentie voor de lokale omroep betekent in de ogen van de commissie dat de zittende licentiehouder zichzelf blijvend moet vernieuwen. Het commissierapport: “Deze competitie heeft dus een duidelijke meerwaarde. Vanuit die gedachte bevelen we RTV Utrecht dan ook aan de kritische punten in onze analyse (diversiteit, innovatiestrategie, talentontwikkeling, doelgroep-afstemming, reclame-inkomsten) als aanbevelingen en verbeterpunten voor de komende jaren te beschouwen.”

Advies overnemen
De Utrechtse gemeenteraad zal eind februari, begin maart 2018 zo goed als zeker het advies van de commissie Bakker overnemen en doorgeven aan het Commissariaat voor de Media. Daarna moet het Commissariaat de licentie voor de komende vijf jaar definitief toewijzen. Op 7 april 2018 verloopt de huidige licentie van RTV Utrecht (met UStad en Bingo FM als lokale zenders).

RTV Utrecht kreeg nooit eerder concurrentie als gegadigde voor een lokale publieke omroeplicentie, maar vorig jaar meldde DUIC zich als concurrent met de nieuwe Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS). Volgens de Mediawet kan er maar één licentie worden vergeven.

Download hier het volledige verslag van de commissie Bakker

Tekst: Koen van Tankeren

Lees ook:
- Samenwerking mislukt, nu tweestrijd LOUS en RTVu voor lokale omroeplicentie
Verkenner onderzoekt samenwerking DUIC en RTV Utrecht
LOUS bindt de licentie-strijd aan met RTV Utrecht
Transmediale aanpak vernieuwt (lokaal) mediabeleid
Deskundigen zijn somber over toekomst Utrechtse lokale publieke omroep
DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren
Ooggetuigen, politici en twitterende wijkagent verslaan Utrechtse media bij 'breaking nieuws'
Mediaruzie Utrecht steeds meer op scherp 
DUIC terug naar Raad voor Journalistiek om berichtgeving RTV Utrecht

 

« Terug

Sluiten