Samenwerking mislukt, nu tweestrijd LOUS en RTVu voor lokale omroeplicentie

Utrecht (12 van 31).jpgzondag 26 november 2017

DUIC en RTV Utrecht gaan de strijd met elkaar aan om de lokale omroeplicentie voor de stad Utrecht te bemachtigen. Pogingen van verkenner Andra Leurdijk om beide partijen te bewegen tot samenwerking, zijn mislukt.

De gemeente heeft nu aanvullende criteria opgesteld en beide kandidaten moeten op basis daarvan een plan maken. Daarbij moet aandacht zijn voor talentontwikkeling, culturele diversiteit op het gebied van programmering, personeel, publiek en partners.

Zorgen
Ook moeten de kandidaten aantonen dat hun programmering goed aansluit op de lokale bevolking, een punt waarover bij het huidige aanbod van RTV Utrecht verschillende partijen vraagtekens hebben, zo klonk het door tijdens een debat in de gemeenteraad afgelopen week. GroenLinks uitte daarin ook zorgen over de dubbele pet van directeur/hoofdredacteur Paul van de Lugt bij RTV Utrecht. Ten aanzien van LOUS/DUIC werden zorgen geuit over de mogelijke vermenging van huidige commerciële activiteiten van DUIC met de publieke taken die LOUS krijgt bij gunning van een licentie.

Deskundige commissie
Een onafhankelijke commissie van deskundigen beoordeelt op verzoek van de Utrechtse gemeenteraad de plannen die LOUS en RTV Utrecht indienen. De commissie bestaat uit Piet Bakker (lector Massamedia en Digitalisering, Hogeschool Utrecht), Fatima Warsame (studente journalistiek aan de Hogeschool Utrecht), Bert van Valburg (projectmanager OLON) en Maike Olij (mediastrateeg).

Keuze
Op 7 april 2018 verloopt de huidige licentie van RTV Utrecht (met UStad en Bingo FM als zenders). De licentie komt dan weer beschikbaar voor een nieuwe periode van vijf jaar. Tot nu toe was RTV Utrecht de enige gegadigde, maar dit jaar meldde DUIC zich als concurrent met de nieuwe Lokale Omroep Utrecht Stichting (LOUS).Omdat er volgens de wet maar één licentie kan worden vergeven voor een lokale publieke media-instelling, moet er nu een keuze worden gemaakt tussen de twee gegadigden.

De gemeenteraad zal daarbij zo goed als zeker het advies - dat ze krijgt van de adviescommissie die nu is ingesteld – overnemen en doorgeven aan het Commissariaat voor de Media. Daarna hakt het Commissariaat de knoop door.

Lees ook:
- Verkenner onderzoekt samenwerking DUIC en RTV Utrecht
LOUS bindt de licentie-strijd aan met RTV Utrecht
Transmediale aanpak vernieuwt (lokaal) mediabeleid
Deskundigen zijn somber over toekomst Utrechtse lokale publieke omroep
DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren
Ooggetuigen, politici en twitterende wijkagent verslaan Utrechtse media bij 'breaking nieuws'
Mediaruzie Utrecht steeds meer op scherp 
DUIC terug naar Raad voor Journalistiek om berichtgeving RTV Utrecht

« Terug

Sluiten