Utrechtse jongeren voorop in 'sneakertaal'

dinsdag 14 februari 2006

Schoenfabrikant Kswiss liet in het kader van Valentijnsdag onderzoek doen naar de spreektaal van jongeren met schoenen. Daaruit zou blijken dat in Nederland maar liefst 40% van de jongeren spreken met hun schoenen. Vooral versieren proberen ze met een door hen zelf ontwikkelde taal. Via hun schoenen zeggen ze dingen die ze niet altijd willen, kunnen of durven uit te spreken. En wat blijkt: in de Randstad lopen de jongeren voor. Utrecht is volgens Kswiss zelfs koploper!

De sneakertaal is vooral een taal der liefde. Zo blijkt uit een analyse van de door jongeren vastgelegde combinaties. Maar liefst 33% van de geclaimde betekenissen gaan van een voorzichtig compliment tot duidelijke avances. Voorbeelden hiervan zijn: 'Wanna keep me company?' 'Feeling Flirtatious' en 'I'm too hot to be single'. Men vertelt dus opvallend vaak open te staat voor iets spannends.

Bij de 'pratende sneaker', de zogenaamde Stripe Shifter (van Kswiss natuurlijk), draait alles om de vijf strepen aan de zijkant van de schoen. Door een unieke betekenis aan een specifieke stand van de strepen te verbinden, hebben de jongeren taal ontwikkeld: I'm single, Peace, Want 2 Play?, Respect en I'm in love. Eigen codes worden door jongeren geclaimd en vastgelegd via websites.

Trek dus niet meer zomaar een paar schoenen aan bij de volgende bijeenkomst van de UCK.

« Terug

Sluiten