Utrechts Spoorwegmuseum scoort goed in merkenonderzoek

trein_spoorwegmuseum.jpgwoensdag 09 maart 2016

Het Utrechts Spoorwegmuseum is een geduchte concurrent voor de grote dagattracties in Nederland. Het museum richt zich op de familiemarkt en scoort als merk net zo goed als Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Qua reputatie kan dit museum zich meten met het Van Gogh Museum.

Dit is een van de uitkomsten van het Cultuursector Merkenonderzoek dat Hendrik Beerda Brand Consultancy jaarlijks onder ruim 3.000 Nederlanders uitvoert. Het familiemuseum staat op de vijfde plaats van de ranglijst van musea met de sterkste reputatie in 2016. Het Anne Frank Huis voert deze lijst aan, gevolgd door het Rijksmuseum, Paleis het Loo en het Van Goghmuseum.

Directeur Marten Foppen is zeer tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. "Als je zo naar het lijstje kijkt, is het heel mooi om je zelf daar tussen te zien staan tussen de grote Amsterdamse musea. Daar zijn we ongelofelijk trots op", aldus de directeur.

Verbouwingen

Het onderzoek laat ook zien dat grote verbouwingen zorgen voor een piek in bezoekersaantallen en merkkracht. Maar zonder grootschalige vervolgtentoonstellingen is dit effect slechts tijdelijk. Het Spoorwegmuseum is tussen 2003 en 2005 ingrijpend verbouwd. Nu, elf jaar later, blijkt het museum nog steeds grote bezoekersaantallen te trekken. Succesvolle evenementen en het feit dat het museum zich richt op gezinnen met kinderen kunnen hier de reden van zijn. Zo trok het Allerhande Kerstfestival in december 30.000 bezoekers.

In 2016 zullen de centrale hal van het museum en het restaurant “De Remise’ totaal worden heringericht en verbouwd.

Ranglijst van musea met de sterkste reputatie in 2016 (+ positie in 2014):

  1. Anne Frank Huis (1)
  2. Rijksmuseum Amsterdam (2)
  3. Paleis Het Loo (6)
  4. Van Gogh Museum (4)
  5. Het Spoorwegmuseum (5)
  6. Kröller-Müller Museum (8)
  7. Nederlands Openluchtmuseum (7)
  8. Naturalis (13)
  9. Het Scheepvaartmuseum (11)
  10. Stedelijk Museum Amsterdam (9)

Foto: Henk-Jan van der Klis

« Terug

Sluiten