Hond Rebbel van het creatieve Enof is een kei in verzamelen

foto Anna Groot hond Rebbel van creatieve communicatie Enof Utrecht.jpg04-10-2017

Het is enkele maanden stil geweest rond onze communicatiehonden binnen Utrechtse bureaus. Maar we zijn terug, en plaatsen ons eerste verhaal op dierendag! We vinden nog steeds bureaus waar de hond een belangrijke plaats inneemt. Kennelijk gaat een hond en creativiteit onverwacht goed samen. Tijd voor weer enkele vrolijke verhalen.

Het is een verrassing als je binnenkomt bij het Utrechtse creatieve communicatiebureau Enof. Achter een redelijk onopvallende gevel strekt zich een onverwacht grote werkruimte uit, met zeker dertig werkplekken. Onder één bureau, dat van directeur Aukje van den Berg, ligt communicatiehond Rebbel in haar mand. Deze Nova Scotia Duck Tolling retriever, in de volksmond ‘Toller’ genaamd,  is al onderdeel van Enof sinds haar geboorte in 2015. “Deze hond is ooit bedacht om eenden te lokken en ze naar de jagers te brengen”, zo vertelt Aukje. “Het ras komt oorspronkelijk uit Canada, kan goed tegen sneeuw, kou en water en houdt heel erg van beweging.”

Geen prullenbakken meer
Aan al deze eigenschappen heeft Rebbel weinig in het moderne kantoor van Enof, terwijl de sterke drang om te willen apporteren natuurlijk onmiskenbaar aanwezig blijft. “Rebbel is een kei in het verzamelen. Schoenen, papiertjes, vuile was, lunchpakketten,” vertelt Aukje. “We hebben alle prullenbakken weg moeten doen. En als je je tas op de grond laat staan met iets eetbaars erin, ben je het geheid kwijt.”

Lang zal ze leven
Toen Rebbel in Aukjes leven kwam, was het meteen al duidelijk dat ze mee naar kantoor zou gaan. Maar al met al is dat toch best ingewikkeld. Een jonge hond heeft een goede opvoeding nodig. En dat kan wel eens ingewikkeld zijn met zo’n 25 verschillende mensen om haar heen. “Ze kan wel eens gaan blaffen als de deurbel gaat. Of als iemand binnenkomt met een motorhelm op. Op verjaardagen heeft Rebbel het moeilijk, want ze kan er niet tegen als we ‘Lang zal ze leven’ zingen, gevolgd door ‘Hiep hiep hoera’ en applaus,” zo is de ervaring van Aukje. “Het blaffen negeren werkt het beste. Blaft ze niet, dan beloon ik haar. Het is allemaal een kwestie van trainen en heel consequent zijn. En dat werkt!”

Veel beweging
Omdat Rebbel veel beweging nodig heeft, komt ’s ochtends om 10 uur Henry van Party dogs Utrecht haar ophalen.  Ze kan dan met haar vaste roedel heerlijk uitrazen.  ’s Middags is er nog voldoende tijd voor de medewerkers om met haar te bewegen. Projectleider Emiel de Leeuw gaat regelmatig een stukje om met Rebbel. “Als ik met iemand iets heb te bespreken, doe ik dat graag buiten, terwijl we wandelen met Rebbel”, zo zegt hij. Bij Enof hebben zeker tien mensen een FitBit, een elektronische stappenteller. Rebbel mag hen graag vergezellen bij een rondje door de wijk.

Ontspanning
Zoals elke bureauhond tot nu toe, brengt ook deze een hoop vrolijkheid en ontspanning met zich mee. Emiel: “Als ik op kantoor kom krijg je altijd een warm welkom. Ook tussendoor zorgt Rebbel ervoor dat je even weg bent van de dagelijkse hectiek. Mensen worden toch blijer, en klaren van haar aanwezigheid op. Rebbel zorgt voor ontspanning en een hoeveelheid gekkigheid. Precies zoals Enof is.”

tekst en foto: Anna Groot

Op Anna's weblog staan meer foto's en extra informatie over hond Rebbel en haar collega's. 
Kent u andere creatieve bureaus met een hond? Laat het haar weten! Stuur een mail naar: anna@webletters.nl.

Lees ook de vorige delen:
Deel 1: Communicatiehond Alpha brengt sfeer op kantoor bij Initium next
Deel 2: Communicatiehond Nick van Sabel waakt over gezondheid baas
Deel 3: Sjaan van Room for ID's is communicatiehond vanaf haar geboorte
Deel 4: Lopen met hond Bowie van Hustle Creatives leidt tot constructieve gesprekken

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten