Doorlopend contact tussen hond en mens bij Blik grafisch ontwerp

foto anna groot bureauhond blik.jpgdinsdag 21 november 2017

In de werkruimte van Blik grafisch ontwerp aan de Utrechtse Twijnstraat is het gezellig druk. Tussen de vijf vaste medewerksters bevolken ook de communicatiehonden Oetel en Kyra het kantoor. Hun manden staan onder de bureaus, en daaromheen scharrelen ze rond. Hun blik is niet alleen op elkaar en de mensen gericht, maar ook naar buiten.

Twee grote glazen deuren vormen de poort naar de buitenwereld, en reken maar dat de beestjes deze in de gaten houden. Dat merk je meteen bij binnenkomst. Het enthousiasme is groot!

Lokale bekendheid
Oetel is van eigenaar Hanneke Croonen. De Mechelse herder is een bekende in de buurt, een echte local. “Zijn oma, hond Gucci, woonde in de kledingzaak Transit, hier twee deuren verderop,” vertelt Hanneke. “En een broer van Oetel woont bij houtbewerker Jules, ook in de Twijnstraat. Oetel bewaakt onze poort. Daar is ze voor gemaakt, een Mechelse herder is nu eenmaal een erfhond. Een onvermoeibare hond, die altijd wil werken, waaks en temperamentvol.”

Dynamiek
Naast Oetel komt ook Kyra je begroeten. Ze is een Husky Cocker Spaniel, maar dan van de vuilnisbakkenkant. Haar baasje Laurelien de Vries: “Ik heb eerst gevraagd of het goed was als er nog een hond hier op kantoor zou komen. En toen er geen bezwaren kwamen, heb ik Kyra opgehaald uit een asiel. Ze was nog jong: slechts 1 jaar. Dat gaf natuurlijk wat dynamiek in het bedrijf. In het begin gingen de honden stoeien. Ze zijn dol op balletje gooien hier in de ruimte.” Inmiddels is de rust alweer wat weergekeerd. Hanneke: “De combinatie van een jonge en een oude hond werkt goed hebben we gemerkt.”

Vorm en inhoud
Blik grafisch ontwerp is een creatief bureau dat hun klanten helpt om hun verhaal te vertellen, zo zegt Hanneke. “De nadruk ligt op de vorm, alles wat ons bureau oplevert is in essentie beeldend van aard. Om de complete boodschap te kunnen brengen doen we een beroep op een schil van zzp’ers om ons heen. Zodat we ook bijvoorbeeld ook tekst leveren als dat nodig is.”

Beweging
Zoals bij meer bureaus zie je dat de communicatiehonden zorgen voor de nodige beweging. Hanneke wandelt elke dag twintig minuten vanuit de Jacobsstraat met Oetel naar de Twijnstraat. “Het hele gebied rondom de singels is honden losloopgebied, dus heerlijk voor Oetel.” Laurelien woont wat verder weg, aan het eind van de Amsterdamsestraatweg. Het eerste drukke stuk zit Kyra in de fietsmand. Tot aan de Albert Heijn. Daarna gaat ze los. Vanaf de Mariaplaats loopt ze langs de Catharijnesingel naar kantoor.

Afleiding
Bij Blik nemen ze tijd voor de lunch. Gevolgd door een wandeling met de honden. “De honden letten goed op. Zodra ze niet meer het geluid van messen en vorken horen op de borden, weten ze: we gaan naar buiten,” zo vertelt Hanneke. “Mooi dat de dieren ervoor zorgen dat we achter onze beeldschermen vandaan komen.” Ook wordt er een keer per week een les Pilates op kantoor gegeven. Iedereen doet dan mee, inclusief de honden.”

In contact
Wat is er nu zo leuk aan dieren tijdens het werk? Laurelien zegt: “Ze zorgen ervoor dat we bekend raken in de buurt. We kennen een hoop andere honden. En pas in tweede instantie hun bazen.” Hanneke, na enig nadenken: “Het leuke van dieren is dat ze doorlopend met ons communiceren. En met elkaar. Eigenlijk stemmen we met z’n allen de hele dag onze gevoelens, wensen, gedachtes op elkaar af. Zonder woorden te hoeven gebruiken. Dat vind ik heel mooi.”

Op Anna's weblog staan meer foto's en extra informatie over de honden Oetel, Kyra tussen hun collega's. 
Kent u andere creatieve bureaus met een hond? Laat het haar weten! Stuur een mail naar: anna@webletters.nl.

Labels
Nieuws

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten