113-oprichter Jan Mokkenstorm overleden

Jan Mokkenstorm.jpg09-07-2019

Jan Mokkenstorm, oprichter van en grote drijvende kracht achter 113 Zelfmoordpreventie, is maandag 8 juni op 57-jarige leeftijd overleden. Een jaar geleden werd bekend dat hij leed aan alvleesklierkanker.

Twee jaar geleden was Jan als spreker te gast bij de Utrechtse Communicatiekring. Tijdens de themabijeenkomst ‘Hoe communiceer je over een taboedoorbrekend onderwerp’, vertelde hij vol passie over hoe belangrijk hij de rol van communicatie vond om meer aandacht te geven aan zelfmoord en vooral het voorkomen daarvan. Veel deelnemers aan die bijeenkomst herinneren zich dat nog goed.

Kracht
Hij deed dat samen met UCK-lid Anke Wammes, die nu nog steeds verantwoordelijk is voor de communicatie van 113 Zelfmoordpreventie. Anke: “Hoewel we het door de ziekte van Jan zagen aankomen, is het nog moeilijk te bevatten dat Jan er niet meer is. Hij geloofde als geen ander in de kracht van communicatie, dat was altijd een prominent thema bij onze acties. Niet alleen ter promotie van onze slogan ‘zelfmoord, praat erover!’, maar ook in het wijzen van media op hun zo verantwoordelijke rol in de wijze waarover zij berichten over zelfmoord.”

Spurt
“We vierden afgelopen jaar ons 10-jarig jubileum met Koningin Maxima als gast", vult Anke aan: “De laatste vijf jaar hebben we een enorme spurt gemaakt. Vijf jaar geleden was onze naamsbekendheid 2% en nu is die gestegen naar 56%. Een geweldig resultaat en het werk van een heel team, onder leiding van Jan.”

Promotie
Jan Mokkenstorm studeerde geneeskunde in Maastricht en werd in de Valeriuskliniek in Amsterdam opgeleid tot psychiater en psychotherapeut. Hij was naast directeur van 113 waarnemend geneesheer-directeur bij GGZingeest, waar hij zich ook met zelfmoordpreventie en patiëntveiligheid bezighield. Nog maar vier maanden geleden, in maart van dit jaar, promoveerde Mokkenstorm met een proefschrift over strategieën om zelfmoord te voorkomen.

Wij danken Jan Mokkenstorm voor de kennis die hij twee jaar geleden zo passievol met ons deelde. We wensen zijn naasten en zijn collega’s veel sterkte toe met het verlies van Jan.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten