Utrecht publiceert alsnog bidbook Songfestival

bidbook.jpg18-07-2019

Gemeente Utrecht heeft het bidbook voor het Eurovisie Songfestival gepubliceerd, dat eerst geheim werd gehouden. Onder druk van onder andere de gemeenteraad is er nu toch een ‘publieksversie’ openbaar gemaakt.

De gemeente laat bij monde van wethouder Klaas Verschuure weten dat enkele delen van het bidbook geheim zullen blijven. “Op de bedrijfsgevoelige gegevens in het bidbook blijft de permanente geheimhouding van kracht”, aldus Verschuure.

Gekoketteerd
Het Utrechtse bidbook is gemaakt in opdracht van de Jaarbeurs. Terwijl bij het songfestival alles neerkomt op het beschikbaar hebben van een geschikt indoorlocatie, is het opvallend dat in het bidbook vooral prominent wordt gekoketteerd met in Utrecht eerder georganiseerde grote buitenevenementen zoals de Tourstart en EK Vrouwenvoetbal. In de slipstream daarvan worden ook muziekevents in de Jaarbeurs aangehaald.

Tent
In de nu geopenbaarde versie valt te lezen dat Utrecht inderdaad van plan was om het Songfestival te organiseren in een grote tent. Op dat voorstel werd door diverse mensen bij aanbieding van het bidbook enkele weken geleden, met ongeloof gereageerd. Het plan om een tent te gebruiken, wordt gelanceerd omdat de beoogde Jaarbeurshallen niet voldoen aan de vereisten qua afmetingen (vooral de hoogte). Het bidbook meldt hierover: “Wanneer de tent eenmaal gebouwd is, hebben de deelnemers of bezoekers niet meer door dat dit een tent betreft, het lijkt een gebouw.”

Fiets
Onder het kopje ‘Logistiek en Transport’ benadrukt het Utrechtse bidbook dat van de landendelegaties, pers en crews wordt verwacht dat ze zich in de stad bij voorkeur verplaatsen via de fiets. “Met plezier stellen wij fietsen beschikbaar zodat de overal gemakkelijk kunnen komen”, aldus het bidbook. Ook dit uitgangspunt kwam al eerder naar buiten en leidde tot reacties met ongeloof bij volgers van het Songfestival.

Afgevallen
Eerder deze week werd bekend dat van de vijf kandidaat-steden voor de organisatie van het Songfestival alleen nog Maastricht en Rotterdam in de race zijn. Arnhem, Den Bosch en Utrecht vielen af. De winnaar wordt naar verwachting medio augustus bekend.

De volledige publieksversie van het Utrechtse bidbook is hier te bewonderen

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten