Volledige Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over financiën RTV Utrecht

RTVu.png09-07-2019

Alle twaalf raadsfracties in de Utrechtse gemeenteraad willen van het college van B&W weten hoe het staat met de financiële huishouding van RTV Utrecht. Aanleiding hiervoor vormt een publicatie van AD/UN op vrijdag 5 juli over een financieel tekort bij de regionale omroep.

De krant citeerde uit een interne mail van de redactieraad van RTV Utrecht. Hieruit zou blijken dat de omroep haar financiële huishouding niet op orde heeft en afstevent op een tekort. De redactieraad laat in de e-mail weten geschrokken te zijn van het financiële beleid. Gemeld wordt dat de ondernemingsraad het vertrouwen in directeur Paul van der Lugt heeft opgezegd en dat de Raad van Toezicht onder voorzitterschap van Peter Schrurs (in het dagelijks leven onder andere managing director bij de VPRO) onderzoek doet.

Taak vervullen
VVD-raadslid Marijn de Pagter diende namens alle raadsfracties schriftelijke vragen in. De raad wil duidelijkheid krijgen over de situatie bij RTV Utrecht omdat de gemeente jaarlijks €690.000 subsidie aan het lokale deel van de omroep geeft. Bovendien wil de raad weten of het college de meerjarenbegroting van de omroep realistisch vindt en of de lokale zender (Ustad/Bingo FM) wel z’n wettelijke taak kan vervullen.

Pikant
De situatie bij RTV Utrecht is pikant omdat de regionale zender vorig jaar nog een nieuwe uitzendlicentie voor vijf jaar kreeg. Daarvoor moest RTV Utrecht voor de eerste keer in haar bestaan de strijd aangaan met een concurrent, in de vorm van nieuwkomer DUIC (De Utrechtse Internet Courant). De omroep moest daarbij ook een solide financieel plan overleggen.

Topsalaris
De gemeenteraad vraagt zich ook af waarom RTV Utrecht geen financiële jaarverslagen publiceert, terwijl de omroep hiertoe sinds 2018 wel verplicht is. Uit het financieel jaarverslag zou onder andere af te lezen moeten zijn hoeveel salaris directeur Paul van der Lugt ontvangt. Dat salaris staat al sinds 2014 ter discussie toen bleek dat Van der Lugt €164.000 per jaar opstrijkt, exclusief €29.000 aan pensioenpremie. Volgens critici past een dergelijk topsalaris niet bij een regionale omroep die zoveel subsidie ontvangt. Naast de gemeentelijke subsidie krijgt RTV Utrecht nog circa €9,5 miljoen van het Rijk.


De UCK-redactie volgt de ontwikkelingen van de Utrechtse media al jaren op de voet. Lees ook onze eerdere publicaties:

- Samenwerking mislukt nu tweestrijd LOUS en RTVu voor omroeplicentie
- LOUS bindt strijd aan met RTV Utrecht
Transmediale aanpak vernieuwt (lokaal) mediabeleid
Deskundigen zijn somber over toekomst Utrechtse lokale publieke omroep
DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren
Ooggetuigen, politici en twitterende wijkagent verslaan Utrechtse media bij 'breaking nieuws'
Mediaruzie Utrecht steeds meer op scherp 
DUIC terug naar Raad voor Journalistiek om berichtgeving RTV Utrecht
- Fors banenverlies bij RTV Utrecht

- Akkoord over bezuniging RTV Utrecht

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten