UCK Podcast #1 – Communicatiekracht van muziek – “Allerlei functies in ons brein worden aangesproken!”

UCK Podcast breed.png25-04-2020

PODCAST - Hoe kunnen wij als communicatieprofessionals de communicatiekracht van muziek gebruiken in ons werk? Dat was de centrale vraag in de eerste live UCK-Podcast die donderdag 23 april werd uitgezonden. Terugluisteren kan natuurlijk ook nog.

Beelden van inwoners van de Italiaanse stad Siena, gezamenlijk zingend vanaf hun balkons, gingen de wereld rond. Vele soortgelijke initiatieven volgden al snel wereldwijd. Muziek verbindt, verbroedert en overstijgt talen. Muziek is een communicatiemiddel, zo blijkt wel uit de vele initiatieven in deze coronatijd.

Invloed van muziek
Presentator Marjolein Stoop ging in gesprek met neuropsycholoog Rebecca Schaefer (verbonden aan de Universiteit Leiden) en Leonne van de Ven (eigenaar van pr- en communicatiebureau De Wolven). Schaefer weet alles over de invloed van muziek op ons brein en gedrag. Ze doet onderzoek naar toepassing van muziek in de gezondheidszorg, zoals inzet van muziektherapie om mensen met autisme te helpen communiceren. Van de Ven vertelt hoe bedrijven muziek kunnen inzetten om bijvoorbeeld de klantbeleving van hun merk of product te vergroten en waar je op moeten letten wanneer je muziek in wilt zetten om je onderneming te branden.

Brein
Schaefer benadrukte dat muziek allerlei functies in ons brein aanspreekt. “Er is niet een plekje. Muziek spreekt een heel breed netwerk van gebieden in de hersenen aan, afhankelijk van de manier waarop je luistert. Bijvoorbeeld geheugen, emotie, beweging of taalelementen die allemaal een eigen territorium hebben in het brein.”

Waarden
Van de Ven gaf aan dat het gevoel dat muziek oproept moet passen bij je bedrijf. “Muziek en muziekstijl staan voor bepaalde waarden en emoties en die moeten bij je werk of product passen. Als we muziek inzetten voor bedrijven dan briefen we daar ook op. Bijvoorbeeld welke emotie het moet raken, welke doelgroep is het, wat is de boodschap die we willen overbrengen.” Goeie muzikanten hebben de kennis en ervaring om dan de juiste werkzame ingrediënten toe te passen.

Terugluisteren
UCK Podcast #1 ‘De communicatiekracht van muziek’ duurt 30 minuten en is terug te luisteren via deze link. Om de uitzending te beluisteren moet je de gratis app Podbean installeren op je smartphone of tablet. Op je PC kun je naar de website podbean.com gaan.

Team
Verantwoordelijk voor de redactie, productie en presentatie van deze UCK Podcast zijn Marjolein Stoop, Georgette van de Water, Nathalie Kazdal, Karin van den Boogaert en Marie-Antoinette Kroone.

De UCK Podcast is onderdeel van het UCK Online Project in deze tijd van corona waarin fysieke bijeenkomsten voor leden niet mogelijk zijn. Daarom maakt de Utrechtse Communicatiekring diverse online producties voor haar leden. Ook live streams, themaprogramma’s en online netwerkborrels. Elke vier weken is er een nieuwe podcast.

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten