Over lid zijn van de UCK: In gesprek met Roland van Veen

Roland_foto_introdossier.jpg27-04-2020

Lekker lezen in het coronatijdperk. De Utrechtse Communicatiekring groeit! En met elk lid wordt een verhaal toegevoegd aan ons netwerk. Af en toe lichten we er eentje uit en spreken kort met iemand over zijn of haar keuze voor het UCK-lidmaatschap. Deze keer is dat Roland van Veen.

door Wilmie Geurtjens 

Wil je jezelf even voorstellen?
Ik voel me het laatste jaar een beginner in het communicatievak, want ik werk pas sinds juli 2019 als adviseur Interne Communicatie bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Daarvoor was ik al een kleine vijf jaar actief als online adviseur en mijn gereedschapskist was wel al breed. Ik ben opgeleid tot journalist, maar heb nooit als zodanig gewerkt. Toen ik mijn loopbaan begon was online sterk in opkomst. Ik vond het eindeloos interessant hoe mensen acteren en reageren op nieuws, en daar kon ik de hele dag mee bezig zijn als online eindredacteur en moderator bij Nu.nl, Nujij en NCRV’s Stand.nl. Vervolgens werd ik webcare-redacteur en social media-adviseur bij het Ministerie van JenV, want zoals bij alle organisaties groeide ook bij hen het belang van online. Samen met een collega heb ik er de online activiteiten uitgebouwd. Later coördineerde ik tweeëneenhalf jaar lang hun newsroom. 

Wat is je expertise binnen het communicatieveld?
Na een decennium als online specialist wilde ik meer generalistisch aan de slag. Online is ook niet meer per se een specialisme. Het is, vind ik, een medium waar mijn generatie mee uit de voeten moet kunnen. Ik heb Van der Hilst C gedaan en ben nu dus communicatieadviseur. Een écht vak, heb ik gemerkt. Ik werk nog steeds op dezelfde vertrouwde afdeling, maar nu in een heel nieuw beroep.

Hoe zet je je expertise op dit moment in?
De afgelopen maand ging mijn werk maar over één ding. We beginnen nu in rustiger vaarwater te komen, er komt weer ruimte voor de lange termijn. Wel een die voor iedereen toch onzeker blijft. De meeste tijd besteed ik samen met collega’s aan vullen van een interne nieuwsbrief die alle medewerkers op de hoogte houdt van de nieuwste ontwikkelingen, en de interne berichtgeving op intranet. Een effect van thuiswerken is dat we het belang van digitalisering en informatiehuishouding nu beter voor het voetlicht krijgen. Iedereen snapt dat alles wat we over corona schrijven goed moet worden opgeslagen en gearchiveerd.

Hoe lang ben je nu lid van UCK?
Sinds januari 2020

Waarom ben je lid geworden van UCK?
Ik ben geen die hard netwerker, maar wil nu ik communicatieadviseur ben graag connecten met vakbroeders- en zusters. Mijn overbuurvrouw Jinne Das was al lid en zei dat het leuk was. En dat is het.

Wat zijn je eerste ervaringen?
Meteen tijdens de nieuwjaarsborrel had ik al gezellige én inhoudelijke gesprekjes. De bijeenkomst bij het RIVM was ook interessant en ik had me al aangemeld voor de avond over fietsen en communicatie. Ik was echt verrast door de professionaliteit van de activiteiten. Naar de online programma’s heb ik niet gekeken, sorry. We hebben nog een baby en een peuter en ik ben blij als ik op tijd naar bed kan.

Wat zijn je verdere verwachtingen en wensen van UCK?
Ik kijk in ieder geval uit naar nieuwe workshops. 

Heb je nog vragen aan ons, of wil je de andere leden vast iets meegeven?
Lekker zo enthousiast en open blijven.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Roland_foto_introdossier.jpg116,9 kBimage/jpegdownload

« Terug

Lees overig nieuws

Twitter

Sluiten