65 jaar Nijntje gevierd met gouden postzegel en tentoonstelling

Gouden Nijntje postzegel.jpg22-06-2020

Nijntje is 65 jaar en dat wordt gevierd met onder andere een tentoonstelling in het Centraal Museum en een gouden postzegel. Heel 2020 staat in het teken van 65 jaar Nijntje, alleen zijn in verband met het coronavirus alle publieksevenementen afgelast.

PostNL brengt een 24-karaats gouden postzegel uit die in een oplage van duizend is stuks gemaakt. Hij wordt geleverd in een speciaal bewaardoosje met het officiële logo van Nijntje Pluis. En later dit jaar verschijnen er meer postzegels gewijd aan Nijntje, haar familie en vriendjes.

Tentoonstelling
Ter gelegenheid van Nijntjes verjaardag is er nu in het Centraal Museum in Utrecht een speciale tentoonstelling. Modestudenten uit verschillende landen hebben allerlei outfits gemaakt voor het Utrechtse konijntje die te zien zijn in het museum.

Duinen
Op 21 juni 1955 tekende Utrechter Dick Bruna voor het eerst het inmiddels wereldberoemde witte konijntje. Nijntje werd ‘geboren’ in 1955 toen illustrator Dick Bruna (1927-2017) voor het slapengaan van zijn oudste zoon een verhaaltje vertelt over een wit konijn. Ze hadden die eerder op de dag in de duinen bij Egmond aan Zee gezien. Nijntje is door de jaren heen qua uiterlijk veranderd. In het begin waren bijvoorbeeld de oren iets lomper. Pas in 1963 heeft het konijntje de vorm gekregen die we nu nog steeds herkennen.

Herkenning
De populariteit van Nijntje is zo groot omdat veel kinderen zich in haar en haar avonturen herkennen. Zij is ongecompliceerd, onschuldig, positief en staat open voor nieuwe ervaringen.

 

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten