Graffiti op treinen is kunst

donderdag 29 maart 2012

Woensdag 21 maart opende Het Spoorwegmuseum de tentoonstelling ‘Stencil Station’. Spray art kunstenaar Hugo Kaagman exposeert zijn mooiste kunstwerken waarin treinen een prominente rol spelen. Tevens beschilderde hij met sjablonen en spuitbus drie collectiestukken van het museum. De tentoonstelling is tot 24 juni te zien in de expositieruimte van Het Spoorwegmuseum.


Graffiti op treinen? Bij Het Spoorwegmuseum kan het! ‘Spray art’ kunstenaar Hugo Kaagman heeft drie collectiestukken van Het Spoorwegmuseum omgetoverd in echte kunstwerken. Met sjablonen en spuitbussen hebben een goederenwagon, een locomotief en een bovenleidingsmontagevoertuig een kleurrijk uiterlijk gekregen. De beschilderde treinen maken onderdeel uit van de tentoonstelling.


Kaagman staat bekend als de ‘Stencil King’. Hij is Nederlands eerste stencil kunstenaar en inspirator voor kunstenaars als Blek le Rat en Banksy. Dat het Spoorwegmuseum deze kunstenaar binnen zijn muren haalt, is een bijzondere keuze. Treinen en graffiti zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar het illegale karakter van het spuiten op een trein geeft de NS en ProRail kopzorgen. Het museum maakt een statement: Street Art, mits goed uitgevoerd, is een verrijking van het materieel! Hugo Kaagman begon met graffiti op straat maar inmiddels hangen zijn kunstwerken in galeries en musea. Zijn Delfts blauwe prints zijn overal ter wereld bekend. www.spoorwegmuseum.nl


« Terug

Sluiten