Utrecht loopt voorop met nieuwe privacy-verordening

26-09-2016

Utrecht heeft haar privacy-verordening vernieuwd en loopt daarmee vooruit op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), die in 2018 voor alle gemeenten in werking treedt. Deze nieuwe verordening heeft ook gevolgen voor de Wet bescherming persoonsgegevens. Iedere gemeente moet dan ondermeer een functionaris voor gegevensbescherming aanstellen.

Het initiatief 
voor een nieuwe privacy-verordening kwam van D66 en werd met een meerderheid aangenomen. Gemeenteraadslid Susanne Schilderman vindt datde gemeente ieder proces zo moet ontwerpen, dat er zo min mogelijk persoonsgegevens worden verwerkt. "En wát er verwerkt wordt, moet zo veilig mogelijk gebeuren", stelt Schilderman.

Anonimiseren
In de verordening zijn normen, werkwijzen en afspraken vastgelegd rondom de verwerking van persoonsgegevens door de gemeente. In de oude verordening van 2003 werd de gemeente nog de keuze gegeven om gegevens te anonimiseren, of te pseudonimiseren. Dat is niet veilig omdat combinaties van gepseudonimiseerde gegevens een identiteit kan worden achterhaald. Persoonsgegevens anonimiseren is daarom nu de norm in Utrecht.

Geleende spullen
Schilderman: "
Er is sinds 2003 veel veranderd op privacy-gebied. we moeten niet vergeten dat het hier niet gaat om de persoonsgegevens van de gemeente, maar van onze inwoners. De gemeente heeft ze alleen maar geleend. En met geleende spullen moet je extra voorzichtig zijn."

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten