Rechter: Utrecht mag JA/JA sticker invoeren

ja-ja-sticker.jpg15-12-2019

Gemeente Utrecht mag met ingang van 1 januari 2020 de JA/JA sticker invoeren. Dat heeft de rechter besloten nadat DPG, de uitgever van onder meer het Stadsblad, bezwaar maakte tegen het voornemen van de gemeente.

Dat meldt DUIC op haar website. De JA/JAsticker is precies het tegenovergestelde van het huidige stickersysteem. Nu krijgen Utrechters alle drukwerk nog in de brievenbus, tenzij er een sticker op hebben geplakt (met JA/NEE of NEE/NEE).

Zelf aangeven
Met ingang van 1 januari 2020 mogen Utrechters zelf aangeven of ze reclame en huis-aan-huisbladen in de brievenbus willen. En als ze dit willen moeten ze dus een JA/JA sticker plakken. Zonder sticker mag er geen drukwerk of huis-aan-huisblad meer in de bus worden gestopt.

Afhaken
Het Stadsblad is echter niet blij met het plan want als er nog maar weinig huishoudens een krant willen ontvangen, zullen adverteerders mogelijk ook afhaken, of minder willen betalen voor hun advertenties in de krant. Daarnaast vindt de Stadsblad dat het plan zorgt voor een verschraling van het medialandschap en stelt het dat de maatregel een aantasting van de vrijheid van meningsuiting is. DPG zegt zich nu te beraden op verschillende scenario’s: een campagne om de JA/JA sticker te promoten, samenwerkingen met andere bedrijven of een ander distributiesysteem.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten