Vijfheerenlanden: voortaan ‘beste mensen’ ipv ‘geachte heer/mevrouw’

Vijfheerenlanden.jpg30-12-2019

Gemeente Vijfheerenlanden is van plan bewoners voortaan aan te schrijven met ‘Beste mensen’ en dus niet meer met het alom gebruikelijke ‘Geachte heer/mevrouw’. De gemeente wil daarmee een statement maken en gender neutraal communiceren met inwoners.

Het idee maakt onderdeel uit van een breder plan om genderneutraal te communiceren en er zo voor te zorgen dat niemand zich meer voelt uitgesloten of gediscrimineerd. Het gemeentebestuur van de Utrechtse fusiegemeente (voorheen Leerdam, Vianen en Zederik) vindt dat het ‘een voorbeeldfunctie’ heeft richting haar inwoners en kijkt daarbij ook naar de werkwijze van Amsterdam.

Versimpelteam
De voorgenomen aanpak is onderdeel van het werk van het zogenaamde ‘versimpelteam’ dat al langer actief is in gemeente Vijfheerenlanden. Dit team heeft tot taak om met hulp van taalcoaches alle brieven en teksten van de gemeente eenvoudiger te maken, zodat ze begrijpelijk zijn voor alle inwoners. Zo organiseert de gemeente praktische schrijftrainingen voor ambtenaren waarin ze leren hoe ze duidelijker kunnen schrijven. Taalambassadeurs delen daarnaast hun ervaringen als laaggeletterde en geven tips om brieven duidelijker te maken.

Reacties
Met oud-journalist Sjors Fröhlich als kersverse burgemeester heeft Vijfherenlanden een warm pleitbezorger voor alle communicatieplannen. Op social media maakte een tweet van Fröhlich over de nieuwe gender neutrale aanhef in brieven echter al meteen veel reacties los. Sommige inwoners juichen het toe, anderen vinden het idee van de zotte.

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten