USG Capacity hoofdsponsor 'Vincent van Gogh en het Expressionisme '

woensdag 29 november 2006

USG Capacity is hoofdsponsor van de tentoonstelling 'Vincent van Gogh en het Expressionisme' in het Amsterdamse Van Gogh Museum. De expositie toont voor het eerst op grote schaal de belangrijke invloed van Vincent van Gogh op de Duitse en Oostenrijkse expressionisten.

Met name tussen Van Goghs overlijden en het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 werden zijn schilderijen symbool voor de 'internationale' en 'moderne' kunst. In die periode was Van Gogh nergens ter wereld populairder dan in Duitsland; zijn werk werd er al vroeg aangekocht door privé-verzamelaars en museumdirecteuren.

De expressionisten zagen in Van Goghs werk een vitale kracht in de pure, felle kleuren en een confronterende directheid, die zij als basis namen voor hun eigen nieuwe kunst. Duitse kunstenaars als Ernst Ludwig Kirchner en Wassily Kandinsky waren vooral getroffen door Van Goghs techniek, een heftige toets gecombineerd met schrille kleurcontrasten. De Oostenrijkse Richard Gerstl en Oskar Kokoschka waren meer beïnvloed door Van Goghs emotionele aanpak in bijvoorbeeld zijn psychologische portretten. In de tentoonstelling zijn van beide categorieën fraaie voorbeelden opgenomen. De bijna 100 schilderijen en werken op papier komen voor een deel uit de collecties van het Van Gogh Museum en de Neue Galerie in New York, met aanvullingen uit belangrijke buitenlandse musea en privé-collecties. www.usgcapacity.nl

« Terug

Sluiten