40 jaar Utrechtse School voor Journalistiek

donderdag 09 november 2006

De School voor de Journalistiek viert op 9 november haar 40-jarig jubileum met een congres overdag en een groot reünie-feest in de avond onder het motto: ‘Ooit waren we de beste en de meest geruchtmakende. We blijven de oudste, de meest dynamische en de leukste.’ ‘Iedereen journalist’ is de titel van het congres. Iedereen die werkt in de journalistiek, de (digitale) communicatie of de uitgeefwereld is uitgenodigd.

Iedereen journalist!? klinkt als een vloek uit de mond van de oudste dagopleiding voor journalisten. Door de digitalisering van de media kan welhaast iedereen tekst, beeld en geluid verspreiden zonder drukpersen en studio’s. En ‘iedereen’ schijnt er zin in te hebben om journalist te spelen. Wat blijft er te doen voor de journalist? De opleiding stelt deze vraag centraal op het congres.

Bezoekers kunnen komen kijken, luisteren en meediscussiëren. En zelfs instructies krijgen hoe ook zij mobiele telefoon, iPod en dergelijke kunnen gebruiken bij hun journalistieke werk. Iedereen wordt journalist, en iedereen is inmiddels ook al lezer geworden van het gratis nieuws.

Het tweede thema van de congresdag is : Wat is de plaats in het mediaspectrum voor gratis kwaliteitskranten? Het wordt oorlog op het door afnemende abonnees bedreigde gebied van de dagbladjournalistiek. De frontsoldaten in deze Gratis Krantenoorlog, de verantwoordelijke hoofdredacteuren van De Volkskrant en Boekhoorn Media, zijn op het congres en in de workshops aanwezig om hun aanvalsplan toe te lichten en met het u te discussiëren. In de ochtend gaat een aantal prominente sprekers met elkaar en met u in debat onder leiding van mediaprofessor Piet Bakker van de Universiteit van Amsterdam.

Voor het jubileum werd ook een film gemaakt over 40 jaar School voor Journalistiek, met unieke historische en actuele beelden. Kijk voor meer info op www.iedereenjournalist.hu.nl. Jubileumsite: http://www.hu.nl/lossesites/40+jaar+school+voor+journalistiek

« Terug

Sluiten