Directeur Paul van der Lugt vertrekt bij RTV Utrecht

RTVu.png02-08-2019

Directeur Paul van der Lugt van RTV Utrecht legt zijn functie neer. Dat heeft hij vanmiddag bekend gemaakt aan het personeel van de regionale zender in een verklaring die samen met de Raad van Toezicht is opgesteld.

Het vertrek van Van der Lugt volgt amper een maand nadat de ondernemingsraad van RTV Utrecht het vertrouwen in de directeur opzegde. In een uitgelekte interne mail waarschuwde de redactieraad van RTV Utrecht dat de financiële huishouding niet op orde is en de omroep zou afstevenen op een financieel tekort. De redactieraad liet in de uitgelekte e-mail weten geschrokken te zijn over het financiële beleid. 

Vragen bij gemeenteraad
Alle twaalf raadsfracties in de Utrechtse gemeenteraad stelden daarop vragen aan het college van B&W omdat ze willen weten hoe het met de financiën van RTV Utrecht is gesteld. VVD-raadslid Marijn de Pagter diende namens alle raadsfracties schriftelijke vragen in. De raad wil duidelijkheid krijgen over de situatie bij RTV Utrecht omdat de gemeente jaarlijks €690.000 subsidie aan het lokale deel van de omroep geeft. Naast de gemeentelijke subsidie krijgt RTV Utrecht nog circa €9,5 miljoen van het Rijk. En ondanks recentelijke bezuinigen en een daarmee gepaard gaande reorganisatie, ontstond de begin juli wederom onrust over de financiën.

Omstreden topsalaris
De gemeenteraad vraagt zich ook af waarom RTV Utrecht geen financiële jaarverslagen publiceert, terwijl de omroep hiertoe sinds 2018 wel verplicht is. Uit het financieel jaarverslag zou onder andere af te lezen moeten zijn hoeveel salaris directeur Paul van der Lugt ontvangt. Dat salaris staat al sinds 2014 ter discussie toen bleek dat Van der Lugt €164.000 per jaar opstrijkt, exclusief €29.000 aan pensioenpremie. Volgens critici past een dergelijk topsalaris niet bij een regionale omroep die zoveel subsidie ontvangt. 

Pas weg over 5 maanden
Opmerkelijk is dat Van der Lugt ondanks de interne vertrouwensbreuk nog in functie blijft tot het einde van het jaar. Ook is nog onduidelijk of het vertrek van Van der Lugt de regionale omroep nog extra geld kost in de vorm van een vertrekpremie.

De UCK-redactie volgt de ontwikkelingen van de Utrechtse media al jaren op de voet. Lees ook onze eerdere publicaties:

- Volledige Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over financiën RTV Utrecht
- Samenwerking mislukt nu tweestrijd LOUS en RTVu voor omroeplicentie
- LOUS bindt strijd aan met RTV Utrecht
Transmediale aanpak vernieuwt (lokaal) mediabeleid
Deskundigen zijn somber over toekomst Utrechtse lokale publieke omroep
DUIC wil concessie lokale publieke omroep Utrecht veroveren
Ooggetuigen, politici en twitterende wijkagent verslaan Utrechtse media bij 'breaking nieuws'
Mediaruzie Utrecht steeds meer op scherp 
DUIC terug naar Raad voor Journalistiek om berichtgeving RTV Utrecht
- Fors banenverlies bij RTV Utrecht

- Akkoord over bezuniging RTV Utrecht

« Terug

Lees overig nieuws

Sluiten